Viktor Orban: Ungaria susţine necondiţionat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Ungaria susţine necondiţionat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, după discuţii la Budapesta cu omologul său moldovean Dorin Recean, relatează MTI.

„A fost un privilegiu să îl găzduim pe primul ministru Dorin Recean în cadrul vizitei sale oficiale în Ungaria. Republica Moldova și Ungaria sunt parteneri strategici. Cooperarea noastră în domeniul agricol, bancar și în industria farmaceutică este exemplară. Ungaria va continua să sprijine Republica Moldova pe drumul său către aderarea la UE”, a scris Orban într-un mesaj publicat pe X.

Pe lângă avantajele pe care le va avea Republica Moldova ca membru, „UE va avea la rândul ei de câştigat de pe urma unei noi energii, a unor ţări despre care se ştie că sunt locuite de oameni echilibraţi, stabili şi harnici”, a afirmat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Recean, potrivit Agerpres.

Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu UE acum opt ani, „un timp dureros de îndelungat”, potrivit premierului ungar, care şi-a exprimat speranţa că o parte „din timpul pierdut poate fi recuperat prin accelerarea negocierilor de aderare”. Şi Ungaria va beneficia ca urmare a unei scutiri de taxe în Republica Moldova şi UE, a mai remarcat Viktor Orban.

Premierul ungar s-a oferit să primească la academia diplomatică din Ungaria un număr important de studenţi din Republica Moldova şi a amintit că Budapesta şi Chişinău au relaţii diplomatice de 32 de ani, au semnat un acord de parteneriat strategic acum patru ani şi au schimburi comerciale în valoare de 200 de milioane de dolari.

„Exporturile noastre farmaceutice cresc rapid, exporturile alimentare sunt solide şi avem de asemenea o prezenţă în sectorul bancar şi în aviaţie”, a detaliat Orban.

Ungaria lucrează de asemenea la restabilirea zborurilor directe între cele două ţări, mai srie sursa citată. Premierul ungar a mai notat că, în contextul în care ambele ţări sunt importatoare de energie, este în interesul amândurora ca reţelele de energie din centrul şi sud-estul Europei să fie cât mai dezvoltate, acest lucru contribuind şi la securitatea economică şi militară.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram