Votat la București! Românii care au săvârșit anterior infracțiuni grave nu vor putea trece frontiera însoțiți de copii

Polițiștii de frontieră români vor fi obligați să verifice informațiile din cazierul judiciar al persoanelor care însoțesc minori la ieșirea din țară. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de Camera Deputaților de la București.

Potrivit noilor reglementări, organele poliţiei de frontieră vor întrerupe călătoria minorului în situaţia în care, „în urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: omor; infracţiuni contra libertăţii integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare Ia traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”.

Astfel, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Deputatul PSD Viorel Salan a precizat, citat de Agerpres, că prin această reglementare se ridică gradul de siguranţă al minorului care călătoreşte în străinătate.

„Acest proiect reprezintă o completare absolut necesară a cadrului juridic în vigoare pentru a ridica gradul de siguranţă al minorului care călătoreşte în străinătate. Cele mai recente date statistice, din 2022, arată că peste 50% din plângerile penale pentru infracţiunile de viol şi de agresiune sexuală au fost asupra unui minor. Totodată, 75% din aceste plângeri au fost soluţionate prin clasare din cauza probatoriului greu de dovedit şi a consimţământului persoanei abuzate. 92% dintre victimele inculpaţilor trimişi în judecată pentru viol au fost fete. În faţa acestei realităţi cât se poate de sumbre, reglementarea propusă devine obligatorie în încercarea de a preveni proliferarea unor astfel de situaţii”, a spus deputatul PSD.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin