Agricultorii din raionul Cahul au ieșit azi pe drumul Gotești-Cahul și pe centura Cahul-Giurgiulești, cerând autorităților instituirea stării de urgență în agricultură. De dimineață, zeci de tractoare și unități tehnice au fost amplasate pe drumul Cahul – Cantemir, în apropierea satului Andrușul de Jos.
„Absolut toate măsurile adoptate atât de Guvern, cât și de Parlament sunt un rezultat al cerințelor Asociației Forța Fermierilor, doar că forma și conținutul lor nu sunt deloc eficiente. Cele două măsuri anunțate recent: Regulamentul de distribuire a ajutorului de 100 milioane lei, cât și Legea Specială în legătura cu seceta din 2024 au fost elaborate fără agricultori, doar după bunul plac al autorităților. Absolut nici o propunere înaintată de Asociație nu a fost luată în considerare”, susțin fermierii în declarațiile lor transmise pe rețelele sociale.
„Este foarte important ca societatea să cunoască că Legea votată de Parlament, deși anunță suspendarea pe 6 luni a datoriilor, de această lege doar o mică parte din agricultori, cu aproximație 20%, vor avea aceste datorii suspendate. Iar imediat după expirarea acestui termen și acești agricultori pot fi executați și trimiși în insolvență. Motivul este că în primăvară când expiră termenul de 6 luni agricultorul nu va avea bani să se achite datoriile. Toți agricultorii cred unanim că statul crează condiții ca să falimenteze mai întâi agricultorii care nu cad sub condițiile acestei Legi Speciale, ca după 6 luni să fie falimentați și ceilalți 20%. Din acest motiv Asociația Forța Fermierilor anunță principala revendicare: Președintele țării să întoarcă astăzi legea înapoi în Parlament ca la fel în regim de urgență această lege să fie modificată după cerințele fermierilor”, se arată în comunicatul emis de Asociația Forța Fermierilor.
Amintim, acum două săptămâni, agricultorii din sudul R. Moldova au anunțat că se pregătesc de proteste, fiind nemulțumiți de acțiunile Guvernului și Parlamentului în soluționarea gravelor probleme apărute în urma secetei din vară.
„Superficialitatea Guvernului și ignorarea Parlamentului a acestei grave probleme sectoriale, ce afectează direct peste 1,5 milioane de locuitori ai țării, au determinat agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir să decidă începerea protestelor în viitorul apropiat. Doar consolidarea și unirea tuturor agricultorilor într-o forță de presiune publică asupra instituțiilor de stat îi poatedetermina ca să adopte măsuri reale de salvare a Agriculturii Republicii Moldova”, anunțau fermierii în 5 septembrie printr-un comunicat.