10 ani fără Dumitru Matcovschi. Pe 26 iunie s-a stins marele om de litere, unul din artizanii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia

Acum zece ani, în ziua fatidică de 26 iunie 2013, poetul, publicistul, eseistul și dramarurgul Dumitru Matcovschi, unul dintre titanii literaturii basarabene și un vârf de lance al Mișcării de Eliberare Naționale, s-a stins din viață, la vârsta de 75 de ani.

Dumitru Matcovschi a fost unul dintre cei mai proeminenți condeieri pe care i-a avut Basarabia în perioada sa de renaștere națională și a marcat profund trăirea românească în spațiul dintre Prut și Nistru. A fost autor a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru, iar scrierile sale s-au remarcat printr-o profunzime rară și au devenit un reper pentru generații întregi de intelectuali.

A avut un rol determinant în trezirea spiritului patriotic în spațiul dintre Prut și Nistru. În 1988 a fondat și condus revista „Basarabia”, în care a apărut articolul epocal „Veșmântul ființei noastre”, semnat de marele lingvist Valentin Mândâcanu, care stat la baza Mișcării de Eliberare Națională, iar ulterior la repunerea în drepturi a Limbii Române și grafiei latine. Tot în revista „Basarabia” a văzut lumina tiparului şi Sfânta Scriptură în alfabet latin şi „Doina” lui Mihai Eminescu.

Multe cântece patriotice, care au marcat acea epocă istorică și care au părtuns în inimile a milioane de oameni, au fost scrise pe versurile marelui poet. Printre ele sunt „Focul din vatră”, „Bucurați-vă, prieteni”, „Sărut, femeie, mâna ta”, interpretate de Ion Aldea Teodorovici, sau „Basarabia”, pe muzica lui Mihai Dolgan, care a atins cele mai fine corzi ale sentimentului românesc, și multe altele.

În 1989, Dumitru Matcovschi a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova, în 1995 – cu „Ordinul Republicii”, în 1997 – cu Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu” și în 2011 – cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, categoria A, Literatură, de către președintele României, Traian Băsescu. În 2009, cu ocazia aniversării a 70-a de la naștere, lui Dumitru Matcovschi i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Chișinău. Gimnaziul din satul natal, Vadul-Raşcov, Șoldănești, îi poartă numele, iar la 1 decembrie 2019, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală a fost dezvelit bustul lui Dumitru Matcovschi.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram