Peste 200 de oameni de afaceri și oficiali de pe ambele maluri ale Prutului au participat astăzi la Chișinău la cea de-a doua ediție a Forumului economic România – Republica Moldova. Evenimentul, organizat de Ambasada României în Republica Moldova şi Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova este consacrat promovării comerțului bilateral și are drept scop consolidarea și diversifica exportul românesc pe piața din Republica Moldova.
În deschiderea forumului, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, s-a referit la sprijinul pe care România îl oferă Republicii Moldova pe calea integrării europene, menționând că, în prezent, integrarea și interconectarea nu mai reprezintă noțiuni abstracte.
„Integrarea Republicii Moldova în UE devine o realitate tot mai apropiată iar România, în calitate de prim partener comercial al R. Moldova, este principalul susținător al acesteia. România este, de asemenea, principalul destinatar al exporturilor Republicii Moldova (33,3% din total) iar exemplele și cifrele încurajatoare sunt numeroase”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu/
Prezent la eveniment, secretarul de stat al guvernului de la București, Mircea Abrudean, a remarcat caracterul relațiilor comerciale între cele două maluri ale Prutului, ajunse la un nivel record în ultima perioadă.
„La finele anului 2022, investițiile totale ale României în Republica Moldova s-au situat la nivelul de 692 milioane de dolari. Comerțul bilateral a înregistrat o creștere cu 48% față de 2021, cu un export de 2,4 miliarde dolari – un plus de 54% – și un import de 1,2 miliarde dolari – un plus de 38%”, a declarat Mircea Abrudean.
La rândul său, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a menționat că România este principalul partener comercial și de investiții al Republicii Moldova.
„Avem peste 1600 de întreprinderi cu capital românesc. Acest lucru o plasează în fruntea investitorilor în țara noastră. La Forumul economic moldo-român, am evidențiat prioritățile noastre către dezvoltarea economiei si atragerea investițiilor, concentrate pe modernizarea serviciilor publice prin digitalizare, eliminarea birocrației și simplificarea procedurilor administrative pentru a sprijini antreprenorii și a reduce riscurile de corupție”, a declarat Alaiba.