Procurorii stau cu piciorul în prag din cauza vetting-ului. Ion Munteanu: Putem să ne trezim cu un blocaj total în procuratură

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, susține că jumătate dintre procurori sunt gata să demisioneze în momentul în care vor fi anunțați că urmează să treacă procedura de vetting (evaluarea externă n.r). Mai mult, el spune că, din această cauză, am putea să „ne trezim cu un blocaj total în Procuratură”. Declarațiile au fost făcut în cadrul unei emisiuni de la TV8. 

„Vor pleca din simplul motiv că nu vor să riște, în primul rând, cu cotizația unică la eliberare, care este produsul anilor lucrați, împărțit la 50%, plus riscul de această interdicție de a ocupa funcții de demnitate publică în următorii 7-10 ani. Este vorba despre procuraturile specializate și aici e problema destul de complicată. Putem să ne trezim cu un blocaj total în procuratură”, a mai declarat Munteanu.

Filtrul de integritate etică și financiară urmează să fie trecut de peste 200 de procurori. Nu este pentru prima dată când Munteanu critică procesul de evaluare a procurorilor. Anterior, acesta s-a arătat nemulțumit de procedura de Pre-Vetting în cadrul căreia au fost aleși membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Munteanu a declarat că întrebările puse în cadrul acestui exercițiu „i-au pus în situații dificile inclusiv pe cei care nu au nimic de ascuns și sunt bine intenționați”. 

„După mine, procedura de pre-vetting este prea dură, colegi ai mei au fost puși în situația în care trebuiau să răspundă la întrebări pentru perioada în care nici nu erau procurori. Persoana poate chiar nu este rău intenționată, dar poate chiar nu are de unde prezenta respectivele dovezi ca să înlăture bănuială referitoare la proveniență”, a declarat procuror general interimar în luna iulie. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *