După mai bine de o lună de la demiterea lui Octavian Armașu din funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, directorul organizației „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, insistă că această decizie a fost una inadmisibilă și creează un precedent periculos. Lupușor susține că un asemenea gest poate destabiliza sistemul financiar și afecta economia țării.
„Este inadmisibil, este un precendent periculos în care politicul intervine în activitatea autoritatății monetare și schimbă sau demite guvernatorul din motive destul de vagi, slab argumentate. Demiterea unui guvernator este un lucru foarte serios, este un semnal extrem de negativ și pentru partenerii de dezvoltare și pentru investitori, pentru că atunci când politicul intervine în activitatea Băncii Centrale, a autorității monetare,de regulă aceasta se soldează fie cu destabilizarea macrofinanciară, fie cu inflație, fenomene negative pentru economie”, a declarat expertul în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
Lupușor a respins acuzațiile la adresa lui Armașu cu privire la recuperarea miliardului, menționând că acestea au fost tendențioase și că BNM a avut un rol pozitiv în reformarea sectorului bancar după criza bancară, sub conducerea fostului guvernator.
„Nu înțeleg argumentele obiective de ce în asemenea condiții să demiți un ditamai guvernator. S-a creat acel precedent prin care orice altă guvernare poate să demită guvernatorul și să-și pună un guvertnator comod. Au făcut o greșeală foarte mare, o greșeală istorică. Acest precedent va rămâne în istoria Republicii Moldova ca o rușine pentru economia Republicii Moldova”, a conchis Lupușor.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost demis din funcție în data de 21 decembrie cu votul a 81 de deputați prezenți în sală. Mai devreme, Armașu fusese audiat cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul „Frauda Bancară”. În aceeași zi, Maia Sandu a semnat decretul privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova senatorului român Anca Dragu, propusă de majoritatea parlamentară pentru funcția de guvernator al BNM.