Parlamentul a amânat aprobarea proiectului de lege privind susținerea fermierilor afectați de secetă, prin care agricultorii urmează să beneficieze de un moratoriu pentru plata penalităților și datoriilor la bănci. Documentul a fost retras de pe agenda legislativului, după ce nu a fost examinat nici la ședința de miercuri a Guvernului.
Documentul a fost retras la solicitarea premierului se menționează într-o precizare publicată pe site-ul Ministerului Agricutlurii.
„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a respectat cadrul procedural legal și a elaborat un aviz generalizat, în scopul ajustării acestei inițiative legislative. În vederea asigurării unui proces decizional complet, se consideră necesar și un dialog între Guvern și reprezentanții Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară. În urma consultărilor, subiectul va fi inclus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern programată pentru data de 18 decembrie curent”, se arată în comunicat.
În acest context, fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari trage un semnal de alarmă în legătură cu amânarea proiectului. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a declarat că proiectul urma să fie adoptat de Parlament, în două lecturi, încă în data de 5 decembrie, însă a fost „blocat” de Guvern.
„Un grup îngust de magnați trag sforile în executiv și apropie catastrofa financiară a sutelor de fermieri micro, mici și mijlocii, mulți dintre care deja sunt executați. Cel mai grav că Ministerul Agriculturii, care ar trebui să fie primul apărător al agricultorilor adevărați și al satelor, participă în acest joc murdar și ieri, fără nici o explicație, a retras avizul Guvernului la acest proiect de lege, elaborat de către deputat onest Trubca împreună cu asociațiile de fermieri. Astfel, documentul nu poate fi propus pentru examinarea în ședința în plen nici săptămâna curentă, deși Președintele Parlamentului a promis fermierilor că legea va fi adoptată în două lecturi pe data de 5 decembrie”, a scris Slusari.
Amintim, proiectul propune instituirea unui moratoriu la plata datoriilor restante acumulate de agricultori până la data intrării în vigoare a legii, care urmează să fie onorate până în 31 octombrie 2025. Beneficiari ai acestui moratoriu vor fi și furnizorii de inputuri, adică firmele care au furnizat către fermieri semințe, fertilizanți sau pesticide și erbicide.
Noile prevederi stabilesc interdicția, până la 31 octombrie 2025, de cesionare a creanțelor, fără acordul debitorului. De asemenea, datoriile și plățile suspendate nu vor fi raportate în istoriilor de credit, pentru ca beneficiarii legii să nu fie afectați de această întârziere. Totodată, se păstrează prevederea potrivit căreia toată dobânda se capitalizează la finalul perioadei de implementare a legii și debitorii vor avea obligația să o achite.