Guvernul României a adoptat două proiecte de lege care reglementează modalitățile de intervenție pe timp de pace, în cazul dronelor străine care pătrund în spațiul aerian al țării, potrivit Biziday. Pentru a intra în vigoare însă, inițiativele trebuie dezbătute și votate de Parlament, după care promulgate de către președinte.
Cele două inițiative au fost lansate la un an și trei luni de la primul astfel de incident, când bucăți dintr-o dronă rusească provenită din războiul din Ucraina, au căzut pe teritoriul național, în județul Tulcea.
Primul proiect stabilește care sunt instituțiile ce vor lua decizii pentru prevenirea sau contracararea intrărilor în spațiul aerian național de către aeronave, drone și alte vehicule aeriene.
„Aparatele de zbor fără pilot la bord vor beneficia de atenția și de rigorile care sunt prevăzute în această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot la bord din perspectivă civilă, dar și din perspectivă militară”, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului.
Al doilea proiect se referă la „desfășurarea unor misiuni și operații pe teritoriul statului român, în vederea întreprinderii măsurilor necesare prin care să fie protejată viața, sănătatea, proprietatea, drepturile și libertățile cetățenilor români”. Mai concret, el se referă la acțiunile care pot fi luate în cazul intrării în spațiul aerian de drone, fără a fi nevoie de impunerea unei stări excepționale pe teritoriul României.
„Măsurile sunt dispuse în raport cu nivelul amenințării, în limitele dreptului internațional aplicabil, după ce au fost luate în considerare toate circumstanțele specifice ale evenimentului și ținând cont de prioritatea protejării vieții persoanelor”, se subliniază în proiectul de lege.