Alegeri parlamentare în Polonia. Luptă strânsă între Jaroslaw Kaczynski și Donald Tusk

alegeri Polonia

Polonezii își aleg duminică parlamentarii. Scrutinul are o importanță majoră atât pentru societate, cât și pentru Europa, notează presa internațională. Alegerile ar putea oferi actualei guvernări, Lege şi Justiţie (PiS), un al treilea mandat fără precedent sau ar putea oferi opoziţiei șansa de a schimba puterea la Varșovia.

Actualul guvern (de dreapta, naționalist, populist și criticat de UE) are mai multe acțiuni de infringement la activ pentru că îndepărtează țara de la standardele democratice. Într-un al treilea scenariu, alegerile se pot încheia cu un rezultat incert, iar niciunul dintre partide nu va putea forma o coaliție, fapt care ar destabiliza politic unul dintre principalii aliați ai Ucrainei în război, notează g4media.ro.

Opoziţia afirmă că votul ar putea fi ultima şansă de a opri ceea ce consideră că este îndepărtarea Poloniei de curentul european şi trecerea la un sistem semi-autoritar.

„Ştiu că ei plănuiesc sistematic, cu sânge rece, să scoată Polonia din Uniunea Europeană”, a declarat Donald Tusk, liderul celei mai mari alianţe de opoziţie, Coaliţia Civică (KO), citat de News.ro.

PiS neagă un astfel de plan. Partidul naţionalist Lege şi Justiţie prezintă scrutinul drept o alegere între o opoziţie care este îndatorată intereselor străine, în special cele ale Germaniei, şi docilă în ceea ce priveşte migraţia, şi un guvern care va apăra suveranitatea şi graniţele Poloniei.

„Für Deutschland, adică pentru Germania. El a repetat aceste cuvinte foarte des”, a declarat liderul PiS Jaroslaw Kaczynski la un miting de campanie, insistând asupra mesajului partidului său, acela că Tusk este un lacheu al Germaniei.

„Cu siguranţă nu ne-ar fi protejat de potopul de cereale ucrainene, pentru că pentru asta trebuia să ai curaj – să te opui Germaniei, să te opui Uniunii Europene”, a continuat atacul liderul conservator.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin