Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, membru al Consiliului de administrare al SA „Energocom”, aduce acuzații dure cu privire la eliberarea autorizației pentru uzina metalurgică din Râbnița.
Slusari menționează că uzina a mai avut autorizații în timpul stării de urgență din partea CSE, însă chiar dacă „decizia era pur politică, era însă absolut legală”. Acum însă, decizia Agenției de Mediu din 29 decembrie trezește multe întrebări.
„Autorizație, în conformitate cu legislația mediului nu poate fi emisă prin derogări și se eliberează după un control. Noi cunoaștem că un fel de control la uzina din Răbnița a fost în 2022 și el a fost criticat de mulți experți pentru superficialitate. Dar oricum, chiar și după acest exercițiu, Agenția de mediu a anunțat că nu poate elibera autorizație uzinei metalurgice. Despre alte controale nu am auzit. Apare întrebare cum a fost posibilă eliberarea acestui act permisiv? Ce s-a schimbat din 2022?”, scrie Slusari.
Deoarece uzina are nevoie de autorizații din partea Chișinăului pentru a putea primi materie primă din UE, în august 2022 a fost posibilă o inspecție ecologică la întreprindere. După monitorizarea la care au participat inspectorii de mediu sub egida OSCE și a Biroului de Reintegrare s-a constat că uzina are un impact negativ asupra mediului.
În urma acestei inspecții, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a întocmit un proces verbal în baza căruia Agenția de Mediu a refuzat să emită autorizațiile privind gestionarea deșeurilor și de emisie a poluanților în atmosferă, solicitate de uzina metalurgică, scrie Zona de Securitate.
În pofida acestor constatări, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să prelungească autorizațiile pentru uzina metalurgică prin derogare de la legislația ecologică, derogări care au continuat până în octombrie 2023.
Amintim că Ministerul Mediului a decis să prelungească recent cu 10 luni autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică din Râbnița, fără a recurge la CSE, întrucât starea de urgență a expirat.