„Am decis să începem reunificarea națiunii” Un consilier al lui Viktor Orbán, declarații naționaliste, la aniversarea Tratatului de la Trianon

Un înalt oficial ungar din cabinetul lui Viktor Orban, premierul Ungariei, a făcut, cu ocazia aniversării Tratatului de la Trianon, o serie de declarații cu un puternic accent naționalist.  „Nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri” și „am decis să începem reunificarea națiunii”, a declarat declarat Péter Szilágyi, secretarul de stat adjunct pentru politică națională din cadrul cancelariei premierului Orban, potrivit hirado.hu, citat de hotnews.ro. 

„Conștiința națională și speranța au dat putere maghiarilor blocați în afara granițelor după Trianon. Speranța că va exista un viitor maghiar în Bazinul Carpati”, a mai spus oficialul maghiar. 

Péter Szilágyi a mai subliniat, cu ocazia ceremoniei de predare-primire a Podului Unității din județul Veszprém, că după „dictatul de pace de la Trianon”, maghiarii au fost animați de speranța că „limba noastră maternă, tradițiile și cultura noastră nu vor face parte doar din memorie, ci vor deveni o realitate a vieții de zi cu zi”.

Tratatului de la Trianon a consfinţit la nivel juridic internaţional încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria la finalul Primului Război Mondial. Prin acest tratat s-a recunoscut ceea ce românii din Transilvania şi Banat au hotărât la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, unirea cu ţara mamă, România.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *