Ambasadorul UE în R. Moldova sugerează că va trebui să mai organizăm un referendum, după finalizarea negocierilor cu UE

Janis Mazeiks

Ambasadorului Uniunii Europene în R. Moldova, Janis Mazeiks, nu a exclus că după încheierea negocierilor cu privire la aderarea la UE să fie necesară organizarea unui nou referendum, pentru a întreba cetăţenii dacă sunt mulţumiţi de condiţiile convenite de Chișinău și Bruxelles.

„Pentru că acum este răspunsul la întrebarea dacă doresc cetățenii să meargă în această direcție. Dar ei nu pot răspunde dacă sunt mulțumiți de condițiile care au fost stabilite în timpul negocierilor de aderare la UE. Multe țări care au fost candidate pentru aderarea la UE au desfășurat un referendum după încheierea negocierilor, când totul era deja clar”, a declarat Mazeiks într-un interviu pentru NordNews.

În legătură cu propunerea președintelui Maia Sandu privind organizarea unui referendum național referitor la aderarea la Uniunea Europeană în această toamnă, diplomatul european a menționat că, în prezent, nu dispune de informații suficiente despre acest subiect. Cu toate acestea, a apreciat intenția autorităților de a organiza un astfel de referendum.

„Încă ne lipsesc detaliile despre acest referendum, deoarece în conformitate cu legislația Moldovei referendumurile pot fi de diferite tipuri – constituțional, referendum pe probleme politice importante. Și multe vor depinde de ce fel de referendum va fi. Dar eu văd valoarea adăugată a acestui referendum, că cetățenii vor răspunde la întrebarea pe care a pus-o inclusiv opoziția – vor cetățenii Moldovei să se îndrepte spre integrarea europeană”, a spus ambasadorul.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram