VIDEO | Analistul politic, Anatol Țăranu: Republica Moldova nu este un stat, ci o entitate aflată la întreținerea UE

Republica Moldova a fost luată la întreținere de către Uniunea Europeană, spune Anatol Țăranu, iar când un stat este luat la întreținere, el nu poate funcționa în parametrii care să-i asigure autonomia. Potrivit analistului, deși Rusia reprezintă o amenințare, aceasta nu este singura problemă majoră cu care se confruntă Republica Moldova în prezent.

„Noi nu suntem stat. Asta e problema. Noi nu avem elementele constituitive ale unui stat și toate politicele care au fost promovate în acest spațiu pe parcursul a 32 de ani așa și nu a adus la formarea unei statalități viabile. Noi am fost luați la întreținere de UE. Un stat este luat la întreținere de o entitate din exterior. Statul acesta nu funcționează în parametrii care asigură autodeservirea, autofuncționarea. Rusia este un pericol după ce a declanșat un război în Ucraina, dar nu un pericol existențial pentru noi”, a declarat Țăranu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Analistul susține că principalul pericol pentru Republica Moldova este faptul că nu avem identitate și nu avem capacitatea de a uni societatea pe un obiectiv major pentru toți.

„Ce să facem cu acest stat? Cum va funcționa el mai departe? Noi am putea să contracărăm cu ajutorul partenerilor noștri din exterior acest pericol care vine din partea Rusiei. Rusia s-a împotmolit în Ucraina fără ajutorul sau participarea noastră, dar asta nu va rezolva altă problemă care este fundamentală. Chiar eludând pericolul rusesc, noi nu vom obține ceea ce se numește siguranța națională în sensul existențial pentru statul nostru”, a conchis Țăranu.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin