ANALIZĂ | Maia Sandu mai are o rezervă limitată de voturi – cei care au spus DA la referendum și NU pentru ea la alegeri. Dar oricum e insuficient

Scriam într-o analiză anterioară că Maia Sandu ar mai avea nevoie de cel puțin 160 de mii de voturi, ca să încline balanța, la limită, în favoarea sa, și să câștige alegerile prezidențiale în turul doi de scrutin. Un număr destul de mare de alegători, care astăzi pare imposibil de cooptat.

Teoretic, o parte ar putea fi acoperită din rândul indecișilor, iar cealaltă – dacă se va reuși o mobilizare în forță a celor care nu au participat la scrutinele din 20 octombrie.

Calculul făcut anterior se raporta la o logică simplă: Maia Sandu a obținut în primul tur de scrutin 656 354 de voturi, în timp ce numărul alegătorilor care au sfidat-o brutal, votând NU la referendumul care-i aparținea exclusiv, plus cei care au boicotat plebiscitul deschis, în incinta secțiilor de votare, se cifrează la 812 568 de persoane. Acești oameni sunt montați categoric împotriva ei, respectiv, e foarte puțin probabil să voteze pentru ea în 3 noiembrie. 

Totuși, dacă analizăm structura votului la alegeri și referendum, vom vedea că există și o categorie de electorat mai puțin categoric, care, în a doua etapă a alegerilor prezidențiale, se califică deja la categoria „indeciși”, dar care pare implicat în procesele politice, respectiv, ar putea participa la turul doi și influența rezultatul final.

Este vorba despre aproape 100 de mii de oameni, al căror comportament merită o atenție aparte. Ne vom raporta iarăși la referendumul din 20 octombrie, ca la o hârtie de turnesol, pentru a înțelege mai bine preferențele (geo)politice ale acestor moldoveni, dar și modul în care s-ar putea comporta în turul doi de scrutin. Vorbim aici despre cetățenii care NU au susținut-o pe Maia Sandu, în primul tur, însă la referendum au ales opțiunea DA. Numărul lor exact este de 93 783 persoane. Ei sunt cei care practic au salvat plebiscitul și i-au oferit Maiei Sandu a doua șansă.

Așadar, sarcina Maiei Sandu acum ar fi să-i convingă pe acești alegători să participe și la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și să o voteze anume pe ea.

Cine sunt acești oameni? În mod cert sunt proeuropeni, respectiv, ar fi mai aproape, teoretic, de Maia Sandu. Doar că ei, deși au susținut „integrarea europeană”, au refuzat să-i dea votul pentru un nou mandat. Asta înseamnă că au ales pe altcineva dintre candidați sau au stricat buletinul pentru prezidențiale.

Motivele care i-au determinat să procedeze altfel pot fi diferite: fie au avut un candidat pe care îl agreau mai mult, fie au ales deliberat pe altcineva, anume din cauză că nu o simpatizează pe Maia Sandu. Sunt cei care consună cu mesajul „în Europa fără PAS”. Există și o a treia categorie de oameni – care au decis să „salveze parcursul european” și, în același timp, să o penalizeze pe Maia Sandu, pentru că a inițiat această aventură, adică și-au asumat rolul „înțeleptului”, care sare să scoată piatra aruncată de „nebun” în baltă.

În cazul primelor două categorii este mai ușor să-i determini să aplice „votul util”, să aleagă „răul mai mic”. În cazul ultimilor însă, vorbim despre niște oameni supărați rău pe Maia Sandu, din cauză că a generat un risc și i-a suspus unui stres pe loc gol. Aceștia vor boicota, mai degrabă, turul doi de scrutin sau chiar vor merge să voteze împotriva ei, ca să se răzbune. Dar depinde cum se va vorbi cu ei.

În concluzie, dacă va reuși să-i atragă de partea sa pe toți cei care au spus DA la referendum și NU Maiei Sandu, adică ei, în primul tur, handicapul s-ar reduce considerabil, cu mai mult de jumătate. 160 000 minus 90 000 egal 70 000. Aproximativ. În varianta ideală. Iată aceste 70 de mii rămase ar fi numărul de voturi pe care ar trebui să le mobilizeze suplimentar.

În caz contrar, nu are nicio șansă și Stoianoglo va ajunge președinte. Dacă nu se vor anula alegerile, desigur. Dar, după cum spunea un amic, votul nu poate fi anticipat prin calcule matematice… și nici prin deducții logice. Mai ales după câte s-au întâmplat după primul tur de scrutin…

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PUBLICITATE

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...