Anca Dragu: Angajații BNM, inculpați în dosarul „Fraudei Bancare”, au fost suspendați din funcții

Începând cu data de 31 ianuarie 2023, angajații Băncii Naționale a Moldovei (BNM), inculpați în dosarul privind furtul miliardului deja au fost suspendați din funcție, a anunțat guvernatorul BNM, Anca Dragu, în cadrul podcastului „Dă sens banilor”.

„În momentul în care un angajat este în conflict cu instituția, nu mai poate sta în instituție. Iar cadrul legal, cel din Moldova permite acest lucru. Repet, art.76 lit. g din Codul Muncii. Deci, nu se întâmplă o asemenea situație la nicio instituție – să ai un angajat care este inculpat, este în proces împotriva instituției și acela să aibă în continuare acces în instituție. Trebuie să înțelegem că vorbim despre principii”, a declarat Anca Dragu, răspunzând la o întrebare pusă de Mold-Street.com.

Dragu a mai afirmat că aceste măsuri ar fi trebuit să fie luate mai demult tocmai pentru a asigura această credibilitate a sistemului.

„Când vine vorba despre sectorul bancar, contează foarte mult principiul de reputație. Adică și legea este făcută așa încât nu aștepți decizia finală a instanței, ci din momentul în care o persoană ajunge să fie inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin suspendarea contractului”, mai afirmă Anca Dragu.

Guvernatorul a sugerat că de la venirea sa la șefia BNM, colaborarea cu instituțiile statului a devenit mai bună decât ar fi fost în trecut, punctând că atunci când vine vorba despre sectorul bancar, este necesară o abordarea europeană.

„Colaborarea cu instituțiile statului înțeleg că este una foarte bună acum. Deja facem o evaluare a cadrului legal pentru a modifica legislația în vigoare, astfel încât să fie posibilă protejarea martorilor, protejarea avertizorilor de integritate, dar și clar eliminarea celor care aduc atingere reputației sectorului bancar. Și aici punctul meu de vedere a fost unul foarte clar, nu fac decât să exprim abordarea europeană, internațională”, a declarat Dragu.

Sabotajul în procesul de recuperare a banilor, susținerea și menținerea în funcție a indivizilor implicați în frauda bancară, precum și împiedicarea desfășurării anchetei au fost factorii care au condus la demiterea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, de către Parlament, la sfârșitul anului trecut. În cadrul audierilor din Parlament, Armașu le spunea deputaților că nu îi poate demite pe angajații respectivi până nu există un verdict al instanței.

Mai mult, unii deputaţi PAS au pus la îndoială şi rezultatele reformelor din sistemul bancar şi stabilitatea acestuia. Totodată conducerea BNM a fost acuzată că ar fi angajat persoane dubioase cu trecut tenebru şi că nu cooperează cu organele de anchetă.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram