Bunătatea, empatia, întrajutorarea, religiozitatea și simplitatea sunt câteva dintre cele mai elementare și apreciate nevoi ale ființei umane. De aceea ele sunt și printre cele mai utilizate resorturi propagandistice prin care se alimentează în mod fals diverse trăiri, nu toate utile, precum nostalgiile post comuniste, naționalismul deviant sau pietismul.
În principiu benefice, nevoile enumerate mai sus sunt folosite, de fapt, nu pentru a contracara devianțe incontestabile ale lumii de azi, ci pentru a demola orânduiri și a le înlocui cu altele, la fel de îndoielnice. Omului de rând îi este inoculată ideea că absolut nimic nu mai este „ca înainte” și că vechile valori nu pot fi recuperate în actuala orânduire. Starea de veșnică nemulțumire trebuie creată și întreținută, ca apoi să fie pusă la treabă.
Alternativa este adusă de diverși salvatori, majoritatea cu discurs radical, care sunt reprezentanți ai unei orânduiri ce se prezintă pe sine ca păstrătoare a tradiționalismului social, cultural și religios, precum și ca îndreptățită istoric și moral să reconfigureze lumea actuală. Iar pentru aceasta se poate folosi chiar și războiul. Ați intuit bine: vorbim despre Rusia lui Putin.
Pentru a atrage subtil lumea către discursul fals salvator putinist, populația este constant supusă unei presiuni propagandistice de întoarcere la valorile „de dinainte”, prin folosirea superficialității maselor largi de oameni de bună credință. Iată câteva exemple de teme manipulatoare rostogolite benevol de sute de utilizatori ai platformelor de socializare.
Copiii dispăruți sau cazurile medicale. Fără să fie atenți la detalii, mii de oameni retransmit sau dau like unor apeluri umanitare vechi de ani buni de zile. Este frumos, dar este alarmant pentru superficialitatea cu care publicul se lasă angrenat cu bună credință în diverse demersuri nobile. Toți acești oameni votează la fel de superficial.
Frumusețile patriei. Caii de la Letea sunt unul dintre cele mai relevante exemple de patriotism superficial. Un filmuleț cu câteva zeci de cai alergând într-un peisaj alpin este rostogolit fără grijă ca reprezentând „ultimii cai sălbatici”, caii din Pădurea Letea. Însă Letea este un grind în Delta Dunării, nu o pădure alpină.
Viața bisericească, sfinți și icoane făcătoare de minuni. Domeniul abundă de postări cu tentă de șantaj emoțional. „Zeci de ani de ghinioane, dacă veți ignora și nu veți da mai departe”. Desigur, prima miză a manipulatorului este „recoltarea” de accesări și adunarea banilor, însă în subtext se află și menținerea unei credulități necesare manipulării pe teme mai largi, cum ar fi „interzicerea Ortodoxiei în Ucraina”.
„Dreptatea istorică” și „ieșirea din sclavie” sunt două dintre temele intens agitate, apelând la sentimente revanșarde reale și mai ales imaginare, inflamate prin manipulări istorice. Fiecare își etalează momentul istoric convenabil și propria interpretare, pentru „a nu mai fi sclavul altora”, fără a observa că devine sclavul unui discurs deseori străin de al său.
Există multe alte asemenea exemplificări, însă mă rezum deocamdată la acestea. Ele demonstrează ușurința cu care mase semnificative de populație bine intenționate sunt atrase atent și coordonat către curente de opinie străine de adevăratele lor idei, nevoi și interese, lăsându-li-se impresia că acționează din proprie voință. „Drumul către iad este pavat cu bune intenții”.
Autor: Cristian Tabără, jurnalist, România