Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a cerut ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor transferate Ucrainei pentru a permite lovirea țintelor militare rusești, în conformitate cu regulile internaționale. Declarația a fost făcută în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE care se desfășoară astăzi la Bruxelles.
Întâlnirea are loc loc în prezența ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, și va abordat subiecte cruciale legate de sprijinul militar pentru Ucraina și situația din Orientul Mijlociu.
În timpul reuniunii, Borrell a subliniat necesitatea de a ridica restricțiile impuse asupra utilizării armelor furnizate Ucrainei, permițând astfel utilizarea acestora pentru a lovi ținte militare pe teritoriul Rusiei.
„Restricțiile privind utilizarea armelor transferate în Ucraina trebuie să fie ridicate, trebuie să se permită utilizarea deplină a acestora pentru a lovi ținte militare în Rusia, în conformitate cu regulile internaționale”, a declarat Borrell.
Borrell a cerut, de asemenea, țărilor europene să intensifice sprijinul militar acordat Ucrainei, exprimându-și îngrijorarea cu privire la rapoartele ce sugerează posibile reduceri ale ajutorului militar din partea Germaniei.
Kuleba, la rândul său, și-a manifestat frustrarea față de ceea ce el a numit „decalajul dintre anunțurile privind asistența militară și livrarea efectivă a ceea ce s-a promis”.
„Plătim pentru orice întârziere. Oricare ar fi motivul întârzierilor, este timpul să operaționalizăm deciziile”, a declarat Kuleba, vizibil enervat, notează Eunews.
Borrell a susținut criticile lui Kuleba, adăugând că va solicita statelor membre să își respecte angajamentele.
„Dmitro Kuleba are dreptate: anunțurile sunt una, implementarea este alta. Voi cere statelor să dea ceea ce au promis, pentru că a avea forțe armate mai bine echipate este un element cheie pentru a ne ajuta să câștigăm războiul”.
Reuniunea va aborda și alte teme de actualitate, cum ar fi situația din Orientul Mijlociu, cu accent pe criza umanitară din Gaza, și situația post-electorală din Venezuela și Georgia.
De asemenea, Borrell a precizat că a demarat procedura de consultare cu statele membre privind posibile sancțiuni împotriva unor miniștri israelieni pentru declarații considerate inacceptabile la adresa palestinienilor. El nu a specificat numele oficialilor vizați.