ATITUDINI | Victor Nichituș: Fără copii, viitorul e mic și negru. De aia zic, ori ne unim cu România, ori stingem lumina cu totul

Mă întreb cine va plăti serviciile de sănătate și pensie generațiilor care vin? Întreb. Pentru că toate datele statistice și de sănătate publică arată că cei care au administrat teritoriul dintre Prut și Nistru au dat greș.

Explic despre ce e vorba.

Aflu că între Prut și Nistru, în anul 2023, s-au înregistrat 2807 de hepatite virale, cu peste 800 mai multe față de 2022, creșterea este de peste 30%. Agenția Națională pentru Sănătate Publică de la Chișinău a prezentat aceste date adâugând că, în Republica Moldova erau înregistrate, cumulativ, circa 75 de mii de persoane cu hepatită cronică și peste nouă mii cu ciroză hepatică.

75 de mii de persoane cu hepatită cronică e o cifră alarmantă. 9000 de cazuri de ciroză hepatică e devastator.

În anii 70, când eram în clasele primare, ni s-a spus că hepatita este boala mâinilor murdare. Și că, în general, curățenia personală și societală te feresc de boli.

Nu mă opream asupra stării de sănătate a basarabenilor dacă nu aș fi aflat că 33 la sută din cadrele medicale moldovenești sunt de vârstă pensionară. Mai precis,  din cei circa 12.600 de medici care activează în sistemul moldovenesc de sănătate, 2520 sunt la pensie iar din cei 24 000 de asistenții medicali, 3120 sunt cu vârstă înaintată.

Repet ceea ce am învățat în clasele primare: hepatita este boala mâinilor murdare. Dar ce ne facem atunci când 97 la sută din apa fântânilor din Republica Moldova nu corespunde normelor sanitare?

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Republicii Moldova, cele mai poluate fântâni, în special după conținutul de nitrați în apă, sunt în raioanele Anenii Noi, Drochia, Telenești și Ungheni.

Există voci care afirmă că în ultimii trei ani, statul moldovean a rămas, în mod oficial, fără 210 000 de cetățeni. În contextul în care statul moldovean se confruntă cu o acută hemoragie de populație aptă de muncă ceva nu este în regulă cu acest stat.

Înseamnă că politicile sociale și de sănătate ale guvernanților moldoveni au dat greș.

Apropo, demograful Valeriu Sainsus spune că atât timp cât 25 de ani sporul natural este negativ autoritățile viitoare ale teritoriului dintre Prut și Nistru ar trebui să se aștepte la o „devastare demografică”. Domnul Valeriu Sainsus mi-a precizat că, de trei decenii, natalitatea este în scădere iar „mai mult de jumătate din familiile moldovenești au un singur copil”.

Așa că, viitorul este mic și negru. De aia zic, ori ne unim cu România, că și așa circa un milion de moldoveni au cetățenie română, ori stingem lumina cu totul.

Autor: Victor Nichituș

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram