În Parlament au loc astăzi, 21 decembrie, audieri în dosarul fraudei bancare. La raport sunt chemați reprezentanții Centrului Național Anticorupție, șeful Serviciului de Informații și Securitate SIS, Alexandru Musteață, reprezentanți ai Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI), guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, și Ion Gumene, secretar de stat al Ministerului Finanțelor.
Potrivit deschide.md, de la audierile de astăzi lipsesc reprezentanții Procuraturii Generale, precum și cei ai Procuraturii Anticorupție. Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor a explicat care este la moment suma prejudiciului și care e suma recuperată în acest dosar.
„Din anul 2015 – până la 30 noiembrie curent, cele 3 bănci în proces de lichidare au rambursat creditele de urgență în sumă totală de 2,8 mlrd de lei. Dintre aceștia, 2,05 mlrd de lei au fost trasnferați direct în Bugetul de Stat, în rezultatul valorificării activelor celor 3 bănci. La situația din 30 noiembrie, datoria celor 3 bănci față de Ministerul Finanțelor a constituit 11,3 mlrd de lei”, a explicat Ion Gumene.
În același timp, guvernator BNM, Octavian Armașu a amintit că, deocamdată, există un singur dosar ajuns instanță. este vorba despre dosarul în care este vizat politicianul Ilan Șor, condamnat deja la 15 ani de închisoare. Referitor la soarta celor trei bănci, Armașu spune că există trei lichidatori, care efectuează toate procedurile, iar BNM supraveghează acest proces.
„Conform legii, noi aprobăm tranzacțiile de bunuri cu valori mai mari de un million de lei. Acestea le aprobă Comitetul Executiv al Băncii Naționale. Mai departe este de competența fiecărui lichidator să găsească modalitatea de a recupera creditele eliberate, eventual să materializeze sechestrele puse, să realizeze gajurile și să întoarcă banii la creditor, adică la Ministerul de Finanțe”, a menționat Octavian Armașu.