Azerbaidjanul felicită Armenia pentru „competență politică”. Ilham Aliev: Vreau să transform Karabahul în „paradis”

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că le oferă etnicilor armeni din regiunea separatistă Nagorno-Karabah și, de asemenea, Armeniei vecine perspective de cooperare, reconciliere și dezvoltare comună după ce forțele sale au preluat controlul enclavei.

Într-un discurs televizat, liderul de la Bakz a spus că Azerbaidjanul și-a recâștigat suveranitatea deplină asupra teritoriului său și că acum dorește să integreze populația Karabahului și să transforme regiunea în „paradis”.

„Ieri, astăzi, Armenia, în mod surprinzător, a dat dovadă de competență politică, prețuim acest lucru. Vreau să sper că pașii pe care îi luăm și rezultatele măsurilor antiteroriste vor în cele din urmă să permită înlăturarea obstacolelor din calea negocierilor de pace”, a declarat Aliyev.

Potrivit BBC, însă, există însă temeri serioase cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla cu etnicii armeni din Nagorno-Karabah. Imaginile postate pe rețelele de socializare arată că mii de armeni s-au adunat pe aeroportul controlat de pacificatorii ruși din Stepanakert, încercând să părăsească teritoriul. Un oficial separatist a declarat miercuri că peste 10.000 de persoane au fost evacuate din comunitățile armene în alte așezări din regiune „unde poate fi asigurată o siguranță relativă”. Un alt oficial a declarat că cel puțin 200 de oameni au fost uciși în lupte, inclusiv civili – deși BBC nu a putut verifica aceste cifre din surse independente.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram