Blinken anunță că SUA vor acorda Ucrainei încă 2 miliarde de dolari pentru finanțare militară: Kievul poate „decide singur” dacă să lovească ținte din Rusia

Statele Unite vor acorda Ucrainei o finanțare militară externă suplimentară de 2 miliarde de dolari, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken, relatează Reuters. El a vorbit în cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev, alături de ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, adăugând că sprijinul va fi destinat investițiilor în baza industrială a Ucrainei.

Blinken a descris noul sprijin de finanțare militară drept „primul de acest gen”. Sprijinul nu numai că va contribui la furnizarea Ucrainei cu armele necesare astăzi, dar va ajuta și țara să investească în propria sa bază industrială de apărare pe termen lung, a spus Blinken.

Sprijinul de finanțare militară va ajuta, de asemenea, Kievul să achiziționeze echipament militar din alte țări, nu doar din SUA, a precizat oficialul american.

„Statele Unite lucrează pentru a asigura că Ucraina poate să se ridice la înălțimea cerințelor de pe câmpul de luptă astăzi, dar și pentru a descuraja și apăra împotriva viitoarelor atacuri și, fundamental, pentru a asigura poporului ucrainean dreptul de a-și decide singur viitorul”, a declarat Blinken.

De asemenea, oficialul american a precizat că Ucraina poate decide singură dacă să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de SUA – dar a spus că SUA nu ar încuraja acest lucru, notează BBC.

„Nu am permis sau încurajat bombardamentele în afara Ucrainei, dar în cele din urmă, Ucraina trebuie să ia decizii pentru ea însăși cu privire la modul în care va conduce acest război”, a spus Blinken.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *