Praznic împărătesc în calendarul bisericesc de stil nou. Astăzi este Boboteaza, care încheie ciclul marilor sărbători de iarnă. Această zi amintește de Botezul Domnului Iisus Hristos în apele Iordanului, de către Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul, fiind instituită această Mare Taină a Bisericii Creștine.
La 30 de ani, la plinătatea vârstei bărbatului desăvârșit, a venit Hristos la Iordan, unde Sf. Ioan Botezătorul învăța și boteza cu botezul pocăinței, iar despre Iisus le spunea: „Se află în mijlocul vostru Acela pe voi Care nu-L știți. Nici eu nu-L știam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: peste Care vei vedea Duhul coborându-Se și rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt. Și eu am văzut și am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 1, 33-34).

Când a apărut Hristos pe malul Iordanului, Sf. Ioan, luminat de Duhul Sfânt, Îl recunoaște și-L arată mulțimilor, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Această mărturie era foarte necesară israelitenilor, care așteptau pe Mesia cel profețit cu multe veacuri înainte.
Hristos îi cere lui Ioan să-L boteze, iar acesta, după o împotrivire de adâncă smerenie, primește să-L boteze, după rânduiala lui. După botezul lui Hristos cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, iar din cer s-a auzit un glas: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).
Astfel, botezul primit de Hristos are și un alt scop: Epifania – arătarea Sfintei Treimi – moment în care El avea să fie descoperit lui Ioan și, prin acesta, întregii omeniri, ca Fiul lui Dumnezeu și ca Mesia.
Boboteaza este prima sărbătoare a noului an, dar prin caracterul său iniţiatic marchează începutul vieții creștine – botezul, deoarece „Nimeni nu poate fi creștin fără botez”.
Tradiția creștină mai spune că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.
Apa sfinţită la biserică pe 6 ianuarie şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Apa este folosită la Botez pentru a arăta că așa cum acesta este un element esențial pentru viața trupului, tot așa este Duhul Sfânt necesar pentru viața spirituală a ființei umane, atât pentru suflet, cât și pentru trup.