Cancelarul Austriei: Până când Spațiul Schengen nu va fi reparat, extinderea este imposibilă

Karl Nehammer

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat marți la Viena că „până când Spațiul Schengen nu va fi reparat, extinderea este imposibilă”, potrivit publicației bulgare Dnevnik, care citează declarațiile acestuia dintr-o conferință de presă comună cu premierul bulgar, Nikolai Denkov.

Acest anunț al cancelarului austriac înseamnă că șansele ca România să primească un vot pentru intrarea în Schengen la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) în decembrie anul acesta sunt aproape nule, notează g4media.ro.

Nehammer a mai spus că problema cu Schengen este una de securitate și nu are de-a face nici cu România, nici cu Bulgaria. Din ce în ce mai multe țări introduc controale la frontiere, ceea ce înseamnă că sistemul Schengen nu mai corespunde rolului inițial, a subliniat Nehammer. El a precizat că 75% dintre migranții interceptați în Austria nu sunt înregistrați, ceea ce reprezintă o problemă de securitate.

“Suntem foarte recunoscători Bulgariei pentru toate eforturile și sacrificiile pe care le face pentru a proteja frontierele externe ale UE și, prin urmare, ale Austriei. UE știe foarte bine că Bulgaria și România contribuie la Schengen și, de aceea, trebuie să le sprijine financiar, a subliniat cancelarul austriac, citat de Digi24.ro.

Premierul României Marcel Ciolacu a anunțat în septembrie că, dacă Austria va vota din nou împotriva aderării României în Schengen, România va ataca decizia Vienei la Curtea de Justiție a UE.

Acest proces poate fi inițiat doar dacă Austria votează din nou – în decembrie 2023 sau anul viitor – împotriva aderării României în cadrul unui vot organizat în Consiliul JAI. Dacă votul propriu-zis nu e pus pe agendă, atunci România nu poate ataca în justiția europeană.

La precedentul Consiliu JAI din octombrie, extinderea Schengen nu a figurat pe agendă, dată fiind opoziția Austriei în cazul ambelor țări și a Țărilor de Jos față de Bulgaria.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram