Capitala Moldovei istorice, apreciată pe plan mondial. Iașiul, inclus în lista orașelor creative a rețelei UNESCO

Iașiul, al doilea oraș ca mărime din România, a fost inclus în Rețeaua UNESCO de orașe creative (UCCN), la categoria literatură. Decizia a fost luată de directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, care a selectat 55 de noi orașe din întreaga lume pentru a se alătura rețelei.

Potrivit site-ului oficial al UNESCO, orașele creative sunt recunoscute pentru angajamentul lor de a valorifica cultura și creativitatea ca parte a strategiilor lor de dezvoltare. Rețeaua cuprinde acum 350 de orașe din peste o sută de țări, reprezentând șapte domenii creative: meșteșuguri și artă populară, design, film, gastronomie, literatură, arte media și muzică.

Iașiul a fost ales la categoria literatură, datorită importanței Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), un eveniment anual care reunește sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști. FILIT este un proiect al Muzeului Literaturii Române Iași, finanțat de Consiliul Județean și organizat sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene.

Prin aderarea la rețeaua UCCN, Iașiul va beneficia de oportunități de cooperare și schimb de bune practici cu alte orașe creative din lume, precum și de o vizibilitate sporită pe plan internațional. Iașiul este al doilea oraș din România care devine membru al rețelei, după Cluj-Napoca, care a fost inclus la categoria film în 2021.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram