Caz răsunător de corupție la Kiev. Judecătorul-șef al Ucrainei, prins cu mită în sumă de 3 milioane de dolari

Preşedintele Curţii Supreme a Ucrainei a fost reținut pentru mită în proporții deosebit de mari. Vsevolod Kniaziev ar fi obținut, prin abuz și trafic de influență, aproximativ 3 milioane de dolari, scrie presa ucraineană.

Potrivit BucPress, Biroul Naţional Anticorupţie şi Parchetul Specializat Anticorupţie au confirmat existența unei „scheme de corupţie pe scară largă la Curtea Supremă” implicând conducerea instanţei și judecători. Numele suspecților și suma exactă a mitelor nu au fost dezvăluite de către autoritățile anticorupție. Ambele instituții au anunțat că vor furniza mai multe detalii pe parcursul investigației.

Kniaziev este preşedinte al Curţii Supreme din Ucraina din 1 decembrie 2021. Acesta ar fi primit banii de la persoane care doreau o decizie favorabilă în cazul miliardarului ucrainean Kostyantyn Zhevago.

Curtea Supremă a analizat cazul privind deținerea de către Zhevago a 40,19% din Poltava Mining and Processing Plant, care face parte din grupul Ferrexpo, și a hotărât că acesta poate păstra acțiunile respective.

Pe 2 februarie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că contabilul-șef al fabricii a fost acuzat de evaziune fiscală și falsificare de documente. Potrivit anchetei, în perioada 2018-2021, suspectul a introdus informații false în documentele companiei, ceea ce a condus la evitarea plății taxelor în valoare de 2 miliarde de grivne (54,6 milioane de dolari SUA) la bugetul de stat.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *