Fostul procuror șef al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo a declarat că, pe lângă cererea depusă la CEDO care a stabilit deja că autoritățile moldovene i-au încălcat drepturile când l-au suspendat din funcție, a fost depus și un alt dosar. Este vorba despre plângerea privind arestul ilegal și urmărirea penală pe criterii politice, invocate de fostul procuror general.
„Au fost depuse două cereri. Una pe faptul arestării ilegale și pornirii abuzive a cauzelor penale și a doua a faptului emiterii deciziei a CSP de numire a unui procorur în funcție ce a dus la suspendarea din funcție a domnului Stoianoglo”, a declarat Stoianoglo.
Stoianoglo susține că decizia CSP, care a dus la suspendarea sa automată din funcție, a fost contestată în judecată, dar instanțele naționale au refuzat să examineze cererile respective, fapt care l-a determinat să se adreseze la CEDO.
„CEDO a oferit din stat guvernului posibilitatea să se împace, să nu se ajungă la o hotărâre de violare, care are consecințe mult mai grave pentru imaginea Republicii Moldova. Această etapă de a nu se ajunge la condamnare cu regret nu s-a dorit a fi folosită”, a declarat avocatul Victor Munteanu.
Stoianoglo a subliniat că principalul obiectiv al schimbărior legislative din 2021, cu referire la reforma Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), a fost subordonarea politică a sistemului judiciar.
„Ceea ce s-a întâmplat după alegerile parlamentare în 2021 sub sloganul populist al luptei cu corupția, au fost operate modificări în legislație cu singurul scop de a mă înlătura din funcția de procuror general și de a supune procuratura politicului. Ca să controleze politic organul de autoadministrare a procuraturii – CSP, fapt dur criticat și de Comisia de le Veneția, a fost și scopul adevărat al modificărilor operate.”