Cercetătorii din România și R. Moldova vor putea efectua, pentru al doilea an, inovări în cadrul unui proiect finanțat de București și Chișinău

Mai multe grupuri de cercetători din România și Republica Moldova vor putea obține noi finanțări în cadrul unor proiecte comune pentru care vor fi alocate 90 de milioane de lei. Granturile, oferite de București și Chișinău, vor putea fi utilizate în așa domenii precum digitalizare, industrie, climă, energie, mobilitate, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu, sănătate, cultură și societate incluzivă, iar durata unui proiect va fi de cel mult doi ani.

Cel de-al doilea apel pentru noile finanțări a fost lansat azi în cadrul unei conferințe la care a participat ministrul Educației, Dan Perciun, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Bogdan-Gruia Ivan. 

„Acest proiect este unul emblematic pentru domeniul cercetării. La Ministerul Educației și Cercetării, investim timp și resurse ca acest sector să crească și să se dezvolte, elaborăm politici care să încurajeze cât mai mulți tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării și inovării”, a spus ministrul Dan Perciun. 

„Mă bucur să anunțăm împreună continuarea unui parteneriat extrem de important și deschiderea unui nou apel. Anume, programele de cooperare bilaterală România- Republica Moldova în domeniul cercetării avansate. Îmi doresc ca și în cazul primului apel când au fost depuse 174 de propuneri, să avem cât mai mulți aplicanți pe acest domeniu important care este cercetarea. Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim despre oameni care vin din două țări prietene, care vorbim aceeași limbă și care avem o mare parte de istorie comună”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan.

Ediția precedentă a acestei competiții de proiecte comune, lansată în anul 2023 a avut un buget total de peste 80 de milioane de lei. Totodată, 11 experți români din diverse domenii științifice, au fost selectați ca membri în cadrul Consiliului Consultativ pentru Știință și Tehnologie care a evaluat 114 subprograme de cercetare depuse. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram