Căile Ferate din Moldova, un sistem esențial pentru economie, a ajuns în pragul unui colaps, iar cifrele dezastruoase prevestesc o prăbușire a acestui secotr vital. Sunt constatările expertului economic Veaceslav Ioniță, potrivit căruia, căile ferate au ajuns în cle mai grav punct din ultimul secol.
„Căile Ferate ale Moldovei (CFM) se află în cel mai grav punct al existenței sale. În 1988, acest sistem transporta peste 20 de milioane de pasageri, iar în 2024, acest număr a scăzut dramatic sub 650.000 – cel mai mic din ultimul secol”, scrie Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui Ioniță, aceeași traiectorie descendentă este și în cazul transportului de mărfuri.
„În anii ’80, CFM transporta aproape 18 milioane de tone de mărfuri. În 2022-2023, o ușoară creștere s-a datorat transportului de mărfuri ucrainene, atingând 4 milioane de tone. În 2024, volumul transportat a coborât sub 2,5 milioane de tone, un minim istoric. Concluzia? Atât transportul de pasageri, cât și cel de mărfuri au ajuns la cele mai scăzute niveluri din ultimii 100 de ani”, mai scrie Ioniță.
În prezent, CFM funcționează la doar 4% din capacitatea sa istorică, iar cauzele principale ale colapsului sunt lipsa investițiilor și a viziunii și infrastructura orientată greșit.
„În timp ce fluxurile comerciale și de pasageri se îndreaptă spre Europa, ecartamentul feroviar moldovenesc este orientat spre est, limitând drastic conectivitatea cu Vestul. Lipsa unei strategii economice coerente tot e o problemă. S-a crezut naiv că, fără investiții sau reforme, lucrurile se vor rezolva de la sine”, mai adaugă expertul economic.
Printre reformele ce trebuie realizate de urgență, Veaceslav Ioniță enumeră investițiile în modernizare, în special din fonduri europene, transparența utilizării banilor, revizuirea managementului CFM și, nu în ultimul rând, trecerea la ecartamentul.