Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a solicitat clarificări oficiale din partea ministrului belgian al Azilului și Migrației, Anneleen Van Bossuyt, după ce oficialul european a îndemnat moldovenii, în special pe cei de etnie romă, să nu mai solicite azil în Belgia „pentru că nu îl vor primi”.
„Noi, în calitate de persoane publice, trebuie să fim mult mai conștienți de modul în care vorbim și ne exprimăm în public față de anumite categorii din societate. Trebuie să evităm victimizarea și stigmatizarea unor grupuri. În discuțiile mele cu ministra am solicitat clarificări adiționale pentru a înțelege dacă există o problemă. Suntem un guvern responsabil și vrem să înțelegem natura acestei probleme, dacă ea există”, a declarat Buzu.
Reacția autorităților moldovene vine în urma unei vizite întreprinse de ministrului belgian la Chișinău, în cadrul unei așa-numite „campanii de descurajare” a cererilor de azil. Într-o postare online publicată anterior, Van Bossuyt afirmase că „turismul azilului trebuie să înceteze”.
Ministrul s-a întâlnit pe 13 mai cu membri ai comunității rome din R. Moldova, la o ședință organizată de Agenția pentru Relații Interetnice. În cadrul acesteia, liderii romilor au respins acuzațiile, explicând că migrația este determinată de lipsa locurilor de muncă bine plătite și de sărăcia extremă în care trăiesc mulți romi, în special din mediul rural, transmite Europa Liberă.
Secretarul Coaliției „Vocea Romilor”, Marin Alla, a estimat că numărul romilor care pleacă în țările europene ar putea chiar crește, mai ales în contextul revenirii în R. Moldova a celor care au muncit anterior în Rusia.
„Odată cu aderarea R. Moldova la UE, ei vor putea emigra mai ușor”, a spus Alla.
La rândul său, președintele Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari, Valeriu Căldăraru, a afirmat că politicile publice din R. Moldova nu reușesc să îmbunătățească semnificativ nivelul de trai al romilor.
Declarațiile ministrului belgian au fost criticate și de societatea civilă. Platforma Femeilor Rome „Romni” a condamnat într-o scrisoare deschisă tonul și mesajul oficialului belgian, acuzând-o că „stigmatizează comunitatea romă, alimentează rasismul și normalizează discursul de ură”.
„Politicile de migrație, indiferent cât de stricte, nu pot justifica discriminarea etnică și nu pot încălca principiile fundamentale ale drepturilor omului”, se arată în documentul semnat de aproape 20 de organizații și activiști civici.
Într-un interviu acordat presei din R. Moldova, Van Bossuyt a precizat că în ultimii cinci ani, aproximativ 1.000 de romi din nordul R. Moldova aplică anual pentru azil în Belgia, în special în timpul iernii – ceea ce, în opinia sa, ar indica o încercare de a beneficia de condițiile oferite în centrele de azil.
Ea a declarat că vine în R. Moldova pentru a informa cetățenii moldoveni de etnie romă, despre riscurile pe care și le asumă mergând în Belgia, în condițiile în care nu vor mai primi ajutoare sociale, iar cererile lor de azil vor fi, cel mai probabil, respinse.
Potrivit sursei citate, întâlnirea dintre ministrul belgian și reprezentanții romilor a avut ca scop dezamorsarea tensiunilor, însă mesajul transmis de oficialul de la Bruxelles a fost unul ferm: Belgia nu va mai accepta cereri de azil nejustificate și va înăspri politicile de sprijin social pentru migranții aflați în astfel de situații.