Cine este Andrei Belousov, propus de Vladimir Putin noul ministru al Apărării al Rusiei

Andrei Belousov, noua candidatură a președintelui rus Vladimir Putin pentru funcția de ministru al Apărării are 65 de ani și, în guvernul anterior, a fost prim-viceprim-ministru al Rusiei. Acesta a deținut, în diferite perioade, funcția de consilier al preşedintelui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt, scrie News.ro.

Belousov a ocupat, de asemenea, funcţia de şef interimar al Cabinetului de Miniştri în perioada 30 aprilie – 19 mai 2020, când premierul Mihail Mişustin a fost spitalizat din cauza infecţiei cu coronavirus.

Anunțul de schimbare a lui Șoigu vine în contextul în care mai mulți apropiați ai acestuia au fost arestați sau interogați în legătură cu un dosar de corupție.

Timur Ivanov, viceministru al Apărării, a fost arestat recent pentru presupuse fapte de corupție. După el, au mai fost arestați în același dosar antreprenorul Serghei Borodin și Alexander Fomin, fondatorul companiei de construcții OlimpSitiStroy. Fomin este acuzat că a dat de mită (art. 291 din Codul penal), Ivanov și Borodin sunt acuzați de primire de mită. Apoi a fost arestat și Anton Filatov, un fost subordonat al ministrului adjunct al Apărării din Rusia. 

Potrivit Hotnews, la începutul lunii mai, serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit spunea că Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a interogat pe prim-viceministrul Apărării din Rusia, Ruslan Țalikov, care este bun prieten cu Şoigu. A lucrat sub conducerea lui Șoigu în Ministerul Situații de Urgență și l-a urmat apoi la biroul guvernatorului regiunii Moscova și apoi, în 2012, la Ministerul Apărării. În Ministerul Apărării, Țalikov este însărcinat cu propaganda și este este PR-ul personal al lui Șoigu.

Amintim că duminică, 12 mai, preșdintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a demis pe secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, și l-a numit în locul său pe actualul ministrul al Apărării, Serghei Șoigu. 

Funcția de ministrul al Apărării ar urma să fie preluată de Andrei Belousov, care deținea până acum funcția de prim-vicepremier al Rusiei, scrie Ria Novosti, care citează un comunicat postat pe canalul de Telegram al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *