CNA se opune retrocedării unei clădiri Mitropoliei Basarabiei

Centrul Național Anticorupție (CNA) se opune retrocedării unui bloc al Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei. Potrivit unui aviz al instituției, proiectul de lege pregătit de majoritatea PAS din Parlament nu are o argumentare solidă și ar putea crea precedente. Avizul CNA a fost publicat pe Facebook de către activistul civic Vitalie Sprânceană, unul dintre contestatarii retrocedării. 

„Centrul Național Anticorupție nu contestă faptul reabilitării unei persoane, victimă a presiunilor politice, însă atrage atenția asupra modului de asigurare a exercitării acestui drept al persoanei prin prisma cadrului legal național. Analizând proiectul, se constată că normele acestuia sunt derogatorii de la normele legale. Deși scopul elaborării proiectului este unul bine conturat, considerăm că promovarea și aprobarea acestuia va putea fi apreciată de către unii participanți ai societății civile ca fiind un precedent judiciar, chiar dacă proiectul legii face parte din categoria actelor legislative de excepție, fapt care va impulsiona înaintarea în viitor a solicitărilor de acest gen”, se arată în nota CNA. 

Amintim că în data de 6 martie, un grup de deputați în frunte cu președintele parlamentului, Igor Grosu, a înregistrat proiectul de lege nr. 57 vizând restituirea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către ultimul proprietar bisericesc legitim.

Mitropolia Basarabiei a salutat inițiativa legislativă și a declarat că, în cazul în care i se va oferi blocul doi al Bibliotecii Naționale al Republicii Moldova, instituția nu intenționează să-i schimbe destinația, ci se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric.

„Mitropolia Basarabiei subliniază că inițiativa legislativă nr. 57 din 6 martie 2023 nu constituie acordarea cu titlu gratuit a unui bun al statului, ci restituirea unui bun bisericesc către proprietarul său anterior, de dinaintea ocupației sovietice”, a anunțat Mitropolia Basarabiei într-un comunicat, în care susține că nu va schimba destinația clădirii.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram