COMENTARIU | Referendumul inițiat de Maia Sandu, un „cal troian” al serviciilor secrete rusești

Plebiscitul din toamna anului viitor, care ar urma să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, inițiat de șefa statului Maia Sandu, provoacă dezbateri aprinse în spațiul public. Într-un comentariu postat pe canalul de Telegram ZIUA.md, fostul președinte al raionului Criuleni, Veaceslav Burlac, scrie că, în acest caz, avem de a face, mai degrabă, cu o diversiune a serviciilor secrete rusești, decât de un exercițiu electoral, menit să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană. Vă redăm mai jos textul comentariului, cu precizarea că suntem deschiși să publicăm opiniile cititorilor noștri, atunci când le vom considera pertinente, scrise într-un limbaj decent și bine argumentate.

De ce eu cred că referendumul inițiat de Maia Sandu este calul troian a serviciilor secrete rusești, pentru a stopa aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În data de 14 decembrie, Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina. „Victorie pentru Moldova. Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european…”, declarase în acea zi duduia galbenă ajunsă în fruntea statului prin manipulare media și minciună în raport cu cetățenii Republicii Moldova.

Până aici totul e clar. Să ne aducem aminte cum totul a început.

Acordul de Parteneriat și Cooperare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat la 28 noiembrie 1994 și a intrat în vigoare la 1 iulie 1998. De aici totul pornește.

În 2004, Republica Moldova a fost inclusă în Politica Europeană de Vecinătate a UE.

În 2005, la Chișinău a fost instituită Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, iar UE își deleagă primul ambasador.

În 2006, RM a fost acceptată în calitate de membru cu drepturi depline în cadrul Procesului de Cooperare în Europa Sud Est.

În iunie 2008, a fost lansat Parteneriatul de Mobilitate RM-UE.

Începând cu 2009, procesele au fost accelerate, astfel, în data 28 și 29 noiembrie 2013, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere, inclusiv de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană, iar începând cu data de 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova, au primit dreptul de a călători liber în spațiul UE.

Pe 1 septembrie 2014, cei 28 de miniștri de externe ai Uniunii Europene au consemnat intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Epopeea cu Aderarea Republicii Moldova la UE era să mai dureze încă vreo 20-25 de ani, dar, ca urmare a invaziei armatei ruse în Ucraina, procedurile au fost simplificate la maximum, chiar dacă europenii văd și tac la toate derapajele antieuropene pe care le comit cei din PAS în frunte cu Maia Sandu.

La 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE.

La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE.

La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidat.

În data de 14 decembrie, Consiliul European decide să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova.

Tot bine și frumos pentru cetățenii Republicii Moldova.

Doar că, anume în această perioadă, după tot calvarul prin care trece țara noastră din cauza unor rătăciți galbeni care au adus doar dezastru, Maia Sandu vrea să inițieze un referendum, prin care poporul să fie întrebat dacă el vrea să adere la Uniunea Europeană.

Întrebarea mea retorică pentru ei este la ce bun să mai întrebi cetățenii dacă vor să adere la UE, când Uniunea Europeană a dat curs la toate cererile și demersurile guvernărilor de la 1994 încoace, ca noi să aderăm la Comunitatea Europeană? Dar dacă Maia Sandu are un alt scop cu acest referendum – să obțină un NU pentru aderarea la Uniunea Europeană?

Atenție! Cu câteva zile înainte ca Maia Sandu să iasă cu inițiativa de a organiza un referendum republican, un alt trădător de țară, Igor Dodon, a ieșit cu niște declarații aberante precum că el și partidul lui, imediat ce ajung la putere vor adopta legi prin care orice aderare la o comunitate, bloc, grup de state să se petreacă doar după un referendum național etc.

Fără a fi specialist în ale politicii, se vede clar că Maia Sandu și Igor Dodon joacă un spectacol foarte bine regizat.

Societatea moldovenească este atât de derutată, sărăcia populației ia amploare, la guvernare e un partid ce se declară proeuropean, în fruntea țării la fel o duduie fudulă ce tot de laudă cu pro europenismul, pe când lumea moare de foame și fuge din această țară.

Anume în această situație, Dodon vrea referendumuri, Sandu i le organizează (pentru aceasta au modificat și Codul Electoral cu viteza luminii), cu un rezultat care ar putea să ne aducă surprize.

Reiterez poziția mea în raport cu Maia Sandu – un agent al Federației Ruse, îmbrăcat în straie europene, ca să discrediteze la maximum aspirațiile democratice în țara noastră.

Republica Moldova nu are nevoie de un referendum, în momentul când deja și cei care decid să ne primească în comunitate au zis DA mariajului RM-UE!

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *