Consecințele distrugerii barajului de la Kahovka, dezastruoase! Hidrocentrala, minată de ruși încă de la începutul invaziei

Zeci de mii de oameni ar putea să aibă de suferit de pe urma distrugerii barajului. Cel puțin 80 de localități sunt în pericol de a fi inundate. Mai mult, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ce din Zaporojie, se află la 150 de kilometri de baraj și folosește apa din lacul de acumulare pentru răcirea reactoarelor. 

De asemenea, hidrocentrala de la Kahovka este vitală pentru alimentarea cu apă a peninsulei Crimeea, ocupată de Rusia în 2014. Construcția reține 18 kilometri cubi de apă, care este furnizată peninsulei.

În urma detonării barajului, grădina zoologică din Kahovka a fost inundată, iar toate animalele, potrivit informațiilor preliminare, au fost ucise. 

Hidrocentrala de la Kahovka, minată de ruși încă de la începutul invaziei

Direcția Principală de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev au anunțat, în octombrie, anul trecut, că trupele ruse au minat centrala hidroelectrică de la Kahovka încă în luna aprilie. Iar despre posibila detonarea controlată a barajului de către Rusia se vorbea de mult timp. „Există pericolul ca aceștia să distrugă barajul lacului de acumulare de la Kahovka și unitățile hidrocentralei. Aruncarea în aer barajului a fost planificată înainte – principalele lucrări vizând amplasarea minelor au avut loc încă în aprilie 2022”, anunțau reprezentanții GUR, în octombrie 2022. 

Zelenski a convocat o ședință de urgență în urma tragediei 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va organiza o reuniune de urgență în legătură cu explozia barajului Nova Kakhova din sudul Ucrainei, a anunțat secretarul al Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov. 

Zelenski i-a învinuit pe ruși de provocarea intenționată a exploziei și a declarat că „rușii au demonstrat încă o dată lumii întregi, că ei trebuie alungați din fiecare colț al Ucrainei. Nici cu rachete, nici cu arme, nici cu apa, nu vor reuși să ne oprească, a declarat Zelenski. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram