Contraofensiva ucraineană! Zelenski salută „rezultate” în luptele grele din Donețk, Putin spune că, până acum, contraofensiva a eșuat

Se duc lupte pe viață și pe moarte pe frontul din estul Ucrainei, în cadrul mult-așteptatei contraofensive ucrainene, care este în plină desfășurare. Presa, dar, în special, canalele de telegram, oferă prea puține informații, pentru a face primele concluzii. Totuși, cert este că luptele sunt în toi, iar experții cred că rezultatele contraofensivei se vor vedea în câteva zile.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat rezultatele bune în luptele grele purtate în regiunea Donețk din estul Ucrainei. 

„Se duc lupte grele în regiunea Donețk”, într-un mesaj video, însă „însă există rezultate și sunt recunoscător celor care le-au reușit”, a declarat Zelenski fără să ofere prea multe detalii. 

Vladimir Putin: Ofensiva ucraineană a început, dar a eșuat până acum

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina a început o ofensivă majoră împotriva armatei Rusiei, dar că forțele ucrainene nu și-au îndeplinit obiectivele, în ciuda luptei intense de cel puțin trei zile, relatează Reuters.

„Putem afirma cu certitudine că această ofensivă a început. Acest lucru este dovedit de utilizarea rezervelor strategice ale armatei ucrainene”, a declarat Putin reporterilor ruși la Soci. „Trupele ucrainene nu și-au atins obiectivele în niciun sector”.

Putin a spus că luptele au fost foarte intense în ultimele trei zile, dar că „inamicul nu a avut succes” în niciuna dintre bătălii. Ucraina a refuzat să comenteze contraofensiva și a acuzat Rusia că a răspândit minciuni în legătură cu aceasta. The New York Times a citat trei înalți oficiali americani spunând că contraofensiva este în desfășurare.

Jurnalistul de război, Radu Hossu: Contraofensiva se desfășoară pe două axe

Jurnalistul de război, Radu Hossu, a scris pe Facebook, că , în acest moment,  contraofensiva are două axe principale (Tokmak și Velyka Novosilka) pe frontul de sud. Hosuu a mai adăugat că ucrainenii câștigă teren în nord și sunt deja la intrarea în Bakhmut. 

„În această noapte, armata ucraineană a continuat ofensiva pe aceste două axe. Cel puțin una dintre brigăzile ucrainene a ajuns la a doua linie de apărare, cea în care probabil ați văzut în poze că are „dispuși dinții de dragon”. Chiar dacă nu este vorba de un blitzkrieg (o contraofensivă ultra rapidă), avansul spre Tokmak în ultimele 48 de ore este impresionant, însă nu este fără pierderi din partea ucrainenilor.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *