Poliția belgiană a declanșat o amplă investigație care vizează actuali și foști europarlamentari suspectați că au primit bani, cadouri scumpe și călătorii de lux în China pentru a favoriza compania Huawei, aflată sub restricții în UE din cauza legăturilor sale cu guvernul chinez, relatează site-ul de știri olandez Follow The Money, citat de Euroactiv.
Perchezițiile, demarate joi, 13 martie, au vizat 21 de locații din Belgia și Portugalia, autoritățile confiscând documente și obiecte relevante.
Ancheta, inițiată în urmă cu doi ani pe baza informațiilor furnizate de serviciile belgiene de informații, suspectează că Huawei a încercat să influențeze politicieni și oficiali din Parlamentul European pentru a contracara restricțiile impuse companiei.
Gigantul tehnologic chinez este vizat de ani de zile de acuzații privind legăturile cu Beijingul, mai multe state UE interzicându-i accesul la rețelele 5G din motive de securitate, după avertismentele SUA legate de posibile activități de spionaj – acuzații negate constant de Huawei.
Potrivit autorităților, europarlamentarii ar fi fost mituiți cu bilete la meciuri de fotbal, cadouri și călătorii luxoase în China, iar plățile ar fi fost intermediate printr-o companie portugheză, scrie Biziday.ro.
Parchetul federal belgian a confirmat că „mai multe persoane au fost interogate în legătură cu presupusa lor implicare în luare de mită, fals și uz de fals, în cadrul unei organizații criminale”. Aproximativ 15 membri ai Parlamentului European sunt anchetați, deși perchezițiile nu au vizat încă sediul instituției.
Un suspect-cheie este Valerio Ottati, un lobbyist belgiano-italian de 41 de ani, director al afacerilor publice al Huawei pentru UE din 2019. Anterior, Ottati a fost asistent al unor deputați italieni implicați în politica privind China.
Ancheta amintește de scandalul Qatargate din 2022, când sume mari de bani au fost descoperite la foști europarlamentari mituiți de Qatar și Maroc.
Dezvăluirile vin într-un moment sensibil pentru relațiile UE-China, pe fondul propunerii președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a extinde cooperarea economică cu Beijingul, dar și al amenințărilor SUA cu noi tarife, notează sursa citată.
Huawei neagă legăturile cu guvernul chinez, însă investigații independente arată că firma este controlată aproape integral de un comitet sindical, fără independență reală, iar fondatorul său, Ren Zhengfei, are un trecut militar.
Foști angajați au declarat pentru Follow the Money că Huawei s-a aliniat tot mai mult cu Beijingul în ultimii ani, adoptând o atitudine ostilă față de Occident.