Criza cerealelor provoacă tensiuni între Varșovia și Kiev. Președintele Poloniei a anulat o întâlnire planificată cu Zelenski la ONU

Președintele polonez, Andrzej Duda, a anulat o întâlnire planificată cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Adunarea Generală a ONU de la New York. Evenimentul ar fi fost scos din ordinea de zi din cauza modificărilor în programul altor întâlniri, conform informațiilor furnizate de publicația Rzeczpospolita.

Această întâlnire avea o importanță deosebită în contextul tensiunilor actuale între Kiev și Varșovia, legate de extinderea embargoului asupra cerealelor ucrainene.

Ucraina ar trebui să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea Poloniei, a declarat marţi preşedintele polonez, la scurt timp după ce a vorbit la Adunarea Generală a ONU. Duda susține că dacă Ucraina a depus plângerea la Organizaţia Mondială a Comerţului, Varșovia va explica situaţia în faţa tribunalului.

„Există cercuri de afaceri care au interese în Ucraina şi care ar dori să vândă cereale cât mai repede posibil la cel mai mic cost posibil. Trebuie să ne apărăm împotriva acestui lucru. Aş compara situația cu ceva asemănător cu o persoană care se îneacă… O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă pentru că te poate trage în adâncuri … Îl poate îneca pur şi simplu pe cel care îl salvează”, a subliniat preşedintele polonez.

Interdicția UE a expirat vineri, dar Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că își vor păstra propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina. Acest lucru a condus la o frustrare tot mai mare în Ucraina și la o dispută din ce în ce mai adâncă între Kiev și cele trei țări.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram