Criza în Israel ia amploare. Președintele a cerut guvernului să renunțe imediat la așa-numita reformă a justiției | VIDEO

Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a cerut guvernului să oprească imediat așa-numita reformă judiciară, care a provocat proteste violente în societate. Reacția sa vine la scurt timp după ce premierul israelian l-a demis pe ministrul apărării, care, de asemenea, a cerut suspendarea controversatului proiect de lege, pentru a evita degenerarea situației.

„Am fost martori ai unor scene foarte dificile noaptea trecută. Naţiunea întreagă este pradă unei profunde nelinişti. Securitatea noastră, economia noastră şi societatea noastră sunt toate ameninţate. Întregul popor al Israelului vă priveşte. Tot poporul evreu vă priveşte. Lumea întreagă vă priveşte. În numele unităţii poporului Israelului, vă cer să opriţi imediat procesul legislativ”, a declarat președintele israelian, citat de Agerpres.

Noaptea trecută, în Tel Aviv au avut loc noi proteste violente, iar casa premierul Benjamin Netanyahu a fost atacată de un grup de manifestanți. Furia protestatarilor a fost provocată și de decizia șefului executivului israelian de a-l demite pe ministrul apărării, care s-a arătat îngrijorat de situația creată.

Totul a pornit de la intenția guvernului de a revizui sistemul judiciar, pentru a putea controla procesul de numire a judecătorilor de la Curtea Supremă şi ar permite puterii politice să anuleze hotărârile judecătoreşti, cu majoritate simplă de voturi în parlament. Opoziția califică însă inițiativa drept o ingerință gravă în justiție și o tentativă de a subordona politic sistemul judecătoresc.

Sursa: INDEX
Sursa: INDEX
Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin