Fost premier, contrariat de atitudinea ministrului Energiei: Când spui că prețul gazului nu afectează economia, înseamnă că e grav | VIDEO

Fostul premier Ion Chicu se arată suprins de declarația ministrului Energiei, Victor Parlicov, care a spus că majorarea prețului la gaz nu a afectat economia moldovenească. El a amintit, în context, că Republica Moldova a pierdut sume uriașe din bugetul de stat, ca urmare a acestor scumpiri, o parte din populație a intrat în incapacitate de plată a facturilor, iar mai multe de întreprinderi s-au închis, deoarece nu mai făceau față cheltuielilor.

„În loc să vină cu informații, ei declară că nu e atât de important. Dacă guvernarea ar întreba oamenii cum au supraviețuit această iarnă, câți au stat în frig, cât au achitat și câți bani au împrumutat pentru că să poată să încălzească locuințele elementar, atunci cred că ar avea o altă atitudine și o un alt mesaj acest ministru. Dacă creșterea de 6,3 ori a tariful intern la gaz de la 4,63 la 29 26 nu este importantă, dacă închizi ochii la faptul că atâția bani, inclusiv bugetari, s-au cheltuit din bugetele familiilor, dacă se închid ochii la faptul câte întreprinderi s-au închis din cauza tarifului mare la gaze și declari că asta nu are impact, înseamnă că ceva acolo e grav”, a declarat Chicu, în cadrul unei emisiuni televizate.

În opinia fostului premier, principalul vinovat pentru această situație este actuala putere, care a dat dovadă de lipsă de profesionalism și responsabilitate.

„S-au plătit 11 miliarde de lei din buget pentru a procura gaze. Dacă în sezonul rece din 2020 – 2021, malul drept a Nistrului a achitat 100-110 de milioane de dolari pentru tot gazul necesar, atunci în perioada 2022-2023 s-a cheltuit 800 – 900 de milioane de dolari, adică de șapte-opt ori mai mult. Întreabre – are impact sau nu are impactul asupra bugetelor familiilor, asupra economiei? Credem că are și unul foarte mare. Ministrul Energiei a moștenit de la Andrei Spînu și lipsa de transparență, ori noi vrem să știm pe câți bani s-a cumpărat gaz toamna trecută, ce volum de gaz a cumpărat, cât vom mai plăti noi 29 lei în condițiile când prețul de piață este sub 500 de dolari”, a mai spus Ion Chicu.

Anterior, noul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a declarat că se exagerează mult, atunci când se vorbește despre efectele scumpirii gazului.

„Subiectul gazelor nu exercită așa influență majoră în cadrul economiei cum este prezentat în spațiul public. Asta a făcut parte din acea agendă a Federației Rusiei pentru a crea impresia că bunăstarea în Republica Moldova depinde de gaz și de prețul gazelor”, a spus el, în cadrul unei emisiuni televizate.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin