Cutremur politic în Țările de Jos: Partidul condus de liderul extremei-drepte a câștigat alegerile parlamentare

Geert Wilders

Partidul eurosceptic și islamofob de extremă-dreapta a lui Geert Wilders a câştigat miercuri alegerile parlamentare din Ţările de Jos. Fracțiunea a depășit toate așteptările și este probabil să conducă discuțiile de formare a guvernului care încep vineri.

Conform datelor preliminare, pe baza a 98% din voturi numărate, Wilders și susținătorii săi vor câștiga 37 de locuri din 150 în Camera Reprezentanților, adică cu 2 locuri mai mult decât datele oferite ieri de exit poll.

„Fac un apel la voi, Țările de Jos, alegătorul a vorbit! A spus că s-a săturat și că vom face totul pentru a-i ține pe olandezi în lumina reflectoarelor”, a declarat liderul Partidului Libertăţii, la scurt timp după aflarea rezultatelor preliminare.

Principalii adversari ai naționaliștilor, Alianţa de stânga a lui Frans Timmermans, au obținut 25 de locuri. Partidul Popular pentru Libertate și Democrație aflat la guvernare (VVD) s-au clasat doar pe locul trei, cu 24 de locuri. Urmează partidul centrist recent înființat, „Noul Contract Social”, care a obținut 20 de locuri în parlament.

După 13 ani de conducere de centru-dreapta de către Mark Rutte, care a fost înlocuit ca lider de partid de Dilan Ješilgöz-Zegerius, Țările de Jos ar putea vedea o schimbare dramatică în direcția politică, notează Euronews. Întrebarea este însă dacă alte partide se vor alătura lui Wilders pentru a forma un guvern de coaliție, deoarece, deși extrema dreaptă va deveni cel mai mare partid din parlament, este departe de a fi o majoritate absolută.

Succesorul lui Rutte a exclus marți să se alăture unei coaliții în care Wilders ar deveni prim-ministru. Conducerea NSC a criticat extrema dreaptă, dar a spus că este deschisă negocierilor.

Geert Wilders a declarat că intenționează să coopereze cu alte forțe politice și, dacă va ajunge la putere, va implementa „ deciziile care respectă constituția”.

Programul Partidului Libertății se concentrează pe retorica anti-migranți și anti-islamică. Wilders vrea să interzică moscheile și Coranul, precum și să interzică purtarea vălului islamic în clădirile guvernamentale. El este numit și eurosceptic: politicianul critică UE, cerând Țărilor de Jos să controleze granițele, să reducă semnificativ plățile către uniune și să blocheze intrarea de noi membri.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram