Marea problemă a zilei de astăzi este că, dacă războiul din Ucraina nu se va încheia cu victoria Ucrainei, toate proiectele legate de integrarea euroatlantică vor fi suspendate, fie că este vorba de Uniunea Europeană, fie că este vorba despre NATO. Declarația a fost făcută de analistul de politică externă, Dan Dungaciu, într-un interviu pentru Gândul. Acesta spune că nu se poate ca Republica Moldova să primească mai mult decât primește Ucraina.
„Nu are nimeni cum să îi dea Chișinăului mai mult decât îi dă Kievului. Pe bună dreptate, Kievul s-ar simți destul de iritat. Republica Moldova se află, din păcate, într-o stare extrem de complicată”, a spus Dungaciu.
În acest context, susține analistul român, discuția despre unirea cu România o să apară în momentul în care va exista conștiința că Republica Moldova a intrat pe o cale în care luminița de la capăt nu se va vedea niciodată:
„Unirea României cu Republica Moldova nu se poate face pe cale naturală, nu s-a făcut niciodată (din creșteri mici, bucată cu bucată). Dacă e să facem vreo comparație, n-a mai existat vreo conjunctură geopolitică mai favorabilă decât astăzi. Se poate face prin decizia parlamentului sau prin referendum. Singurul moment oportun este de ruptură geopolitică, altul nu există. Teoretic vorbind suntem într-un moment favorabil. Dar clipa astrală a unui popor despre care se tot vorbește este întâlnirea unei structuri geopolitice bune cu o elită capabilă să o fructifice. Conjuncturi politice au mai fost și pe urmă le-am ratat, cum a fost în ’90. Astăzi mai avem încă una. O ratăm și pe asta?”.
Expertul de la București a menționat însă, în momentul de față, nu există politicieni capabili să realizeze acest lucru.
„Are România politicieni care să facă asta? Răspunsul ar fi nu. Dar politicienii se mai schimbă, vin alegeri. Eu nu spun că România nu are sau nu poate produce politicieni să facă astă. Nu suntem condamnați să nu putem face nimic. Asta este o scuză. Nu e vorba că nu poți să o faci, dar noi gândim cu frâna de mână trasă. […] Maia Sandu trebuie să joace ceea ce joacă în acest moment, nu este partitura ei politică. Maia Sandu a câștigat, așa cum a câștigat și președintele Zelenski pe unificarea societății. Ea nu a fost obișnuită să joace geopolitic și nici n-a vrut. Nu e problema Maiei Sandu. Nu Maia Sandu va fi adversara proiectului de unire”, a mai declarat analistul.