De mâine, Biserica Ortodoxă din Ucraina trece oficial la noul calendar. Toate sărbătorile religioase sunt mutate cu 13 zile înainte

Din 1 septembrie 2023, odată cu începutul noului an bisericesc, Biserica Ortodoxă din Ucraina, trece definitiv la calendarul Gregorian. Astfel, de acum încolo, toate sărbătorile religioase vor fi prăznuite pe stil nou, așa cum se întâmplă în România, Grecia și alte țări ortodoxe, care se conduc de noul calendar.

Prin urmare, zilele sfinților, posturile și alte sărbători importante cu dată fixă vor fi marcate cu 13 zile înainte. Astfel, pe 8 septembrie se va sărbători Nașterea Maicii Domnului, pe 14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci; pe 1 octombrie – Pocrovul Maicii Domnului, între 15 noiembrie și 24 decembrie va fi Postul Nașterii Domnului, iar iar Crăciunul, respectiv, va fi sărbătorit pe 25 decembrie. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel din 2024 nu va fi comun, deoarece Cincizecimea se va sărbători pe 23 iunie, iar ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel – pe 29 iunie. Postul Mare – între 18 martie și 4 mai; Paștele în anul 2024 va fi sărbătorit pe 5 mai.

„Am lucrat la această decizie istorică timp de câțiva ani. Reforma calendaristică se va desfășura fără constrângeri, într-un mod liniștit și chibzuit, oferind tuturor posibilitatea de a accepta schimbările necesare treptat și conștient”, relatează Biserica Ortodoxă din Ucraina, într-un comunicat de presă.

Decizia de a trece la noul calendar a fost adoptată de Birerica Ortodoxă din Ucraina în luna mai a acestui an, în cadrul soborului arhieresc care a avut loc în capitala Kiev.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram