Republica Moldova intră, de astăzi, în febra electorală. Mii de candidați la funcțiile de primari și consilieri luptă pentru cele aproape 900 de primării din țară. Înainte de startul campaniei, Comisia Electorală Centrală le-a reamintim concurenților electorali ce au și ce nu au voie să facă în campania electorală.
Astfel, potrivit Codului electoral, candidaților le este interzis să utilizeze resursele administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice. Autoritățile nu pot transmite concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condițiile de egalitate.
„Competitorilor electorali li se interzic organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atât din țară, cât și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică. Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termeni și condiții egale”, se arată într-un comunicat al CEC.
Autoritatea Electorală cheamă concurenții electorali să desfășoare o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale or, desfășurarea alegerilor într-un climat democratic poate avea loc doar în condiții de transparență, corectitudine, egalitate și respect, astfel încât rezultatul acestora să reflecte întocmai voința alegătorilor.