DECLARAȚIE | NATO își va crește prezența în Republica Moldova, pentru a o ajuta să se apere de amenințările care vin din partea Rusiei

Parteneriatul pentru Pace, în relația cu Republica Moldova și alte state din vecinătatea Rusiei, este o chestiune depășită, iar NATO caută să sporească ajutorul pentru aceste țări, astfel încât să-și poată asigura securitatea. Despre acest lucru a vorbit, într-un interviu pentru Agerpres, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană.

Potrivit lui, în contextul agresiunii continue a Rusiei în raport cu Ucraina, dar și alți vecini, inclusiv Republica Moldova, partenerii occidentali trebuie să fie mult mai fermi, pentru a contracara aceste riscuri.

„Noi am depăşit cu mult etapa Parteneriatului pentru Pace în relaţia cu partenerii noştri. Republica Moldova e un partener de câteva decenii cu noi şi, evident, trezirea la trista realitate că Rusia este o ţară foarte agresivă şi care foloseşte forţa militară împotriva vecinilor săi i-a făcut să vină cu propuneri şi mai ambiţioase în parteneriatul deja existent cu NATO şi cu Uniunea Europeană”, a spus Mircea Geoană.

Adjunctul secretarului general al NATO a mai subliniat că aliații vor răspunde pozitiv la demersurile Chișinăului privind sporirea capacităților de apărare.

„Acest pachet de capabilităţi de apărare şi de rezilienţă pe care Republica Moldova ni l-a prezentat nouă ca organizaţie, statelor aliate la nivel bilateral, Uniunii Europene ca organizaţie, statelor membre UE în plan bilateral şi parteneriatului comun NATO-UE pentru Republica Moldova este în atenţia noastră şi chiar miniştrii noştri de externe au subliniat nevoia de a susţine în mod suplimentar, în mod practic, în mod financiar, în mod politic Republica Moldova şi ceilalţi parteneri aflaţi sub o presiune crescândă din partea Federaţiei Ruse. Suntem dispuşi să mergem atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu noi”, a menționat Mircea Geoană.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *