Redacțiile PRIME și PUBLIKA TV se vor adresa în instanța de judecată, după ce companiile care administrează licențele de emisie au rămas fără acte permisive. De asemenea, acestea vin cu un demers către Consiliului Audiovizualului, căruia îi cer să ia atitudine față de „abuzul vădit asupra activității mass-media”.
„După ce întreaga societate, comunitatea de experți și mediul diplomatic s-au convins în falsitatea argumentelor folosite în luna octombrie de Comisia Națională pentru Situație Excepționale, pentru a suspenda licențele de emisie a posturilor TV Prime și Publika pentru perioada Stării de Urgență, la final de an, cu câteva ore până la încheierea săptămânii de muncă, printr-o scrisoare semnată de un șef demisionar al unei instituții aflate în proces de reorganizare, a fost instituit un nou mecanism de cenzură impus în raport cu posturile noastre de televiziune”, se spune într-o declarație publică semnată de cele două redacții.
Potrivit autorilor, fără a anunța administrația companiei care deține licențelor de emisie pentru Prime TV și Publika TV, toturor operatorilor de cablu le-a fost expediată o decizie prin care li se cere expres să nu preia spre difuzare semnalul acestor canale TV.
„Sub noi pretexte inventate despre „pericole în adresa securității naționale a țării”, care așa și nu au fost probate nicidecum până acum, guvernarea menține cenzura în mass-media și după încetarea stării de urgență, care se încheie în data de 30 decembrie 2023. Fără a lua o decizie pe acest subiect, unicul organ legal în domeniul audiovizualului – Consiliul Audiovizualului – a retransmis scrisoarea către distribuitorii de servicii media, inclusiv către Moldtelecom, Starnet, Orange, Arax etc.”, susține cele două redacții TV.
Potrivit lor, prin această acțiune se obstrucționează dreptul telespectatorilor, fiind vorba de câteva sute mii de oameni, abonați ai operatorilor de cablu din Republica Moldova.
„Toate verificările minuțioase, la care am fost supuși din partea tuturor instituțiilor statului, au avut un singur rezultat – totul este legal. Ilegală și abuzivă este, însă, decizia de a ne menține suspendată activitatea noastră”, susțin autorii declarației.
„Existența unei cenzuri în mass-media în țara care începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană este o acțiune clară de sabotaj a procesului de integrare europeană și va rămâne o pată neagră în istoria democrației acestui stat”, se mai spune în declarație.