„Un joc neinspirat din partea ambelor părți”. Astfel a comentat deputatul PAS, Oazu Nantoi, întrevederea dintre vicepremierul Oleg Serebrian și reprezentantul Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, care a a avut loc marți la sediul OSCE de la Tiraspol, subiectul central al discuțiilor fiind intrarea în vigoare a modificărilor operate la Codul Vamal, care impun agenții economici din stânga Nistrului să achite taxe vamale în bugetul republicii Moldova, scrie InfoPrimNeo, care citează emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.
„Războiul din Ucraina a izolat această fâșie de pământ de Rusia, ei au devenit mult mai vulnerabili. În prezent, avem un concubinaj între malul stâng și malul drept, dacă ne uităm la sectorul energetic. Ei produc energia din gazul rusesc furat și o oferă malului drept, iar noi plătim un preț rezonabil. Noi întreținem acest regim. Ce s-a întâmplat la Tiraspol, este mai degrabă un spectacol. Cei de la Tiraspol știu că legea este deja votată și trebuie s-o execute. Are loc un joc fără inspirație de ambele părți. Întrebarea care rămâne deschisă este: cum procedăm în continuare”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii de la TVR Moldova.
În același timp, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, a spus că în contextul în care regiunea transnistreană deține pârghii de șantaj în raport cu guvernarea de la Chișinău, legislația ar putea să nu fie respectată.
„Sunt multe situațiile când regiunea transnistreană a ținut sub control autoritățile de la Chișinău, pentru că are pârghii de influență, energetice, accesul la terenuri și altele. Această extindere a spațiului vamal este o tendință absolut obiectivă, organică și necesară. Modificările la Codul Vamal au fost anunțate cu trei ani în urmă, deci, agenții economici ar fi trebuit să se pregătească, dar aici apare dimensiunea politică. Poți să aduci amendamente la un Cod Vamal, când te aștepți ca cealaltă parte să se conformeze. Iar atunci când cealaltă parte este obișnuită cu elementele de șantaj și presiune, s-ar putea ca ei să nu se conformeze rigorilor”, a spus liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu.
În cadrul reuniunii de marți, Tiraspolul a vrut să schimbe poziția Chișinăului în privința taxelor vamale pe care sunt obligate să le plătească, începând cu 1 ianuarie 2024, companiile din regiunea transnistreană înregistrate la Agenția Servicii Publice, la fel ca și cele de pe malul drept. Autoritățile separatiste susțin că bugetul regiunii va pierde din această cauză milioane de dolari anual.
Chișinăul a anunțat însă că nu se va lăsa intimidat și nu are de gând să cedeze, ceea ce s-a întâmplat. Biroul politici reintegrare a explicat că, în acest fel, agenții economici din stânga Nistrului sunt încadrați în câmpul legal al statului R. Moldova, acesta fiind un pas în reîntregirea țării.