DOCUMENT | Ordonanța procurorului care a deschis dosarul penal în privința contractului semnat de Spînu cu Gazprom, făcută publică

Prejudiciul cauzat Republicii Moldova, ca urmare a contractului cu Gazprom, semnat în 2021 de vicepremierul Andrei Spînu, se cifrează la peste 47 de milioane de dolari. Cel puțin asta susține procurorul care a emis ordonanța de începere a urmării penale, dosar aflat în prezent pe rol. Documentul în care sunt prezentate elementele de infracțiune a apărut astăzi pe un canal de Telegram.

Numărul cauzei penale este 2022920020 și a fost pornită în luna mai 2022, în baza art. 327 Cod penal – abuz de serviciu, conform sursei. Ancheta a fost inițiată de procurorul Ghenadie Pîrlii, „pe faptul încălcărilor comise în procesul negocierilor, manifestate prin acceptarea și includerea de către persoane publice și alte persoane, prin abuz de serviciu, a unor condiții și clauze în detrimentul intereselor Republicii Moldova, soldate cu daune în proporții considerabile”.

În ordonanța emisă de procurori sunt vizați Andrei Spînu, pe atunci ministru responsabil și de domeniul energetic, dar și șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.  

„Urmare a negocierilor, acționând contrar intereselor financiare ale Republicii Moldova, a acceptat obligația de a fi încheiat, până la 01 mai 2022, un acord privind reglementarea datoriei SA Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance pentru gazele naturale livrate consumatorilor din partea dreaptă a râului Nistru, în vederea achitării integrale a restanțelor și penalităților timp de 5 ani.

[…] Luând în considerație că, din cuprinsul actelor de autosesizare şi al materialelor acumulate rezultă cel puţin o bănuială rezonabilă că a fost săvârşită o infracțiune şi nu există circumstanţe care exclud urmărirea penală, pe faptele menționate urmează de a fi pornită urmărirea penală în baza art.327 alin. (2) lit. b) din Codul penal, cu indicii de calificare – folosirea intenţionată de către o persoană publică, a situaţiei de serviciu, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice, săvârşită din interes material, în scopul realizării altor interese personale şi în interesul unei terțe persoane”, se mai spune în nota procurorului.

De cealaltă parte, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a venit cu o reacție în care subliniază că n-a comis nicio ilegalitate și că acel contract a fost unul avantajos pentru Republica Moldova.

„Aceasta nu este matematică superioară, trebuie doar să compari prețurile de la bursă cu cele oferite de Gazprom. Datorită acestor diferențe, economiile făcute în perioada noiembrie 2021-noiembrie 2022 s-au cifrat la 553 de milioane de dolari SUA. Vreau să accentuez că acel contract a fost avizat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, a fost aprobat de Consiliul de observatori ai companiei și de adunarea acționarilor Moldovagaz”, a scris Vadim Ceban într-o postare pe internet.

Ministrul Andrei Spînu nu a comentat deocamdată ordonanța procurorului, însă, în cadrul unei emisiuni televizate a declarat că invită instituțiile statului să ancheteze acest caz, menționând că el nu are de ce să-și facă griji.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram