După trei ani, Rusia și Ucraina ar putea avea primele negocieri directe

Reprezentanți oficiali ai Ucrainei și Rusiei ar urma să se întâlnească la Ankara în 15 și 16 aprilie pentru a discuta aspecte legate de securitatea în regiunea Mării Negre, potrivit unor surse din Ministerul Apărării al Turciei citate de CNN Turk. Nu se cunoaște, deocamdată, cine anume va participa la discuții. Nici Moscova, nici Kievul nu au confirmat oficial aceste informații.

Dacă se vor desfășura, acestea ar fi primele negocieri directe între cele două țări de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în primăvara anului 2022. Până acum, acorduri precum cel privind exportul de cereale prin Marea Neagră au fost negociate prin intermediul unor terți.

Publicația Hurriyet, citând Ministerul Apărării turc, menționează că discuțiile ar urma să aibă loc la sediul Comandamentului Forțelor Navale ale Turciei, cu participarea unor reprezentanți militari din state străine. Scopul ar fi stabilirea unor pași comuni pentru menținerea păcii în regiunea Mării Negre, inclusiv coordonarea maritimă și monitorizarea traficului naval.

Ministrul turc de externe Hakan Fidan și-a exprimat recent disponibilitatea de a găzdui negocieri între Rusia și Ucraina, subliniind că Ankara are relații cu ambele părți și poate folosi această poziție pentru a sprijini o soluție pașnică.

„Dacă părțile doresc să se întâlnească în Turcia, ușile noastre sunt deschise”, a afirmat el.

La sfârșitul lunii martie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat telefonic cu Vladimir Putin și a reiterat oferta ca Turcia să servească drept platformă pentru dialog. Totodată, a subliniat că siguranța navigației în Marea Neagră este un pas important spre încheierea conflictului.

Între timp, în cadrul unor discuții separate cu SUA desfășurate între 23 și 25 martie la Riad, Rusia și Ucraina ar fi convenit asupra unui armistițiu naval. Cele două părți s-au angajat să nu folosească forța și să nu implice nave comerciale în scopuri militare. Ulterior, însă, s-a aflat că Kremlinul nu a dat un acord clar, ci a condiționat înțelegerea de ridicarea sancțiunilor privind exportul de produse alimentare și îngrășăminte, precum și de reconectarea băncii Rosselkhozbank la sistemul SWIFT.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat poziția Rusiei drept „manipulare și înșelătorie”. La rândul său, Uniunea Europeană a respins ideea de a relaxa sancțiunile împotriva sectorului bancar rus pentru un acord limitat privind securitatea în Marea Neagră, reiterând că orice discuții în acest sens pot avea loc doar după retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...