Economia R. Moldova își revine cu greu după declinul anilor precedenți, susține directorul de programe al ”Expert-Grup”

Economia Republicii Moldova nu a reușit să-și revină după declinul anului precedent, creșterea economică fiind de doar 0,7% în 2023. Concluziile au fost prezentate de directorul de programe al Centrului „Expert-Grup”, Stas Madan, la emisiunea „Moldova LIVE” de la Exclusiv TV.

„Din păcate, avem și o premieră negativă, dacă o să luăm creșterea economică din 2023, pentru că practic este primul an din ultimii 20, când economia nu se recuperează pe deplin, după declinul din anul precedent. De obicei, de exemplu, dacă în 2009 am avut o scădere pe fundalul crizei financiare internaționale, iar în 2010 economia națională s-a recuperat. După 2012 a urmat un an foarte bun, 2013. Și cam tot așa. Anul trecut, acest lucru nu s-a reușit. Motive pot fi multe, dar cred că proximitatea de război ar fi principalul motiv, care se manifestă prin lipsa de certitudine pentru investitori”, a punctat Stas Madan, la emisiunea “Moldova LIVE”.

Stas Madan s-a referit și la modul în care acțiunile guvernării privind pericolul asupra securității naționale au afectat mediul de afaceri.

„Războiul la hotar a eliminat o bună parte din certitudine pentru oamenii de afaceri. Dacă e să analizăm statistica investițiilor active materiale pe termen lung, vedem că în general oamenii de afaceri se concentrează pe îmbunătățirea proceselor curente decât de extinderea producerii. (…) Dacă vorbim despre investitori mari, ei sapă mult mai adânc decât declarațiile unor politicieni sau experți. Deși este adevărat, eu cred că autoritățile și-a dat seama pe parcurs și și-a schimbat cumva optică”, a mai precizat expertul.

Pentru 2024, potrivit estimărilor Guvernului, se prognozează o creștere de puțin peste 2% a economiei.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *