Octavian Iachimovschi și Ion Munteanu luptă din nou pentru fotoliul de procuror general

Patru candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de procuror general, anunță Consiliul Superior al Procurorilor. Este vorba despre procurorii Alexandru Cernei, Octavian Iachimovschi, Ion Munteanu și fostul lector universitar Grigore Vornicescu. 

Amintim că în data de 15 aprilie, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat un nou concurs pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General, termenul limită pentru depunerea dosarelor de concurs fiind data de 15 mai 2024.

Amintim că CSP l-a înaintat pe Octavian Iachimovschi la funcția de procuror general, în urma rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general de la începutul acestui an. Acesta a acumulat cel mai mare punctaj în urma concursului organizat de CSP. Potrivit președintelui CSP, Dumitru Obadă, Octavian Iachimovschi a acumulat 8,53 de puncte, Igor Demciucin – 8,19, Ion Munteanu – 8,16 și Andrei Coca 4,72 de puncte. 

Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor a anulat, pe 28 februarie, concursul pentru funcția de procuror general, în cadrul căruia Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj, deoarece membra Consiliului, Olesea Vîrlan, l-ar fi depunctat nejustificat pe Ion Munteanu.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *